ZETApress

hírportál

Különleges sólyomgyerekek

Egy rejtélyes sziget? egy elhagyott árvaház? izgalmas, megindító és csodálatos történet. Világsikert olvashatunk magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényében ? tudtuk meg László Ágnestől.

Hajdanában egy szigeten, a világ túlsó felén igen különös gyerekek éltek. Mind együtt egy nagy, öreg házban, egy elvarázsolt helyen, ahol senki sem lelhetett rájuk. Nem olyanok voltak, mint más emberek. Káprázatos dolgokra voltak képesek. És mindre vigyázott egy bölcs, vén madár ? olvashatjuk a regényben, mely sokáig vezette az angol nyelvű sikerlistákat. Több kritikus a Harry Potter-sorozat sikerének folytatójaként emlegeti. Különlegessége, hogy a Kossuth Kiadónál kedden megjelent könyv elektronikus könyvben is kapható ? kizárólag a Multimédiaplázában.

A fiatal (32 éves) szerző első regénye idén júniusban jelent meg az Egyesült Államokban és rövid időn belül a sikerlisták élére került. Eddig 27 országnak adták el a kiadási jogokat és több folyamatban lévő tárgyalásuk van. Több nagy filmstúdió is versengett a regény megfilmesítési jogáért, melyek közül végül a 20th Century Fox nyerte el a lehetőséget.

Ransom Riggs Marylandben született, de Floridában nőtt fel, akárcsak a regény főhőse, Jacob, és a tehetséges gyerekek számára létrehozott iskolába járt. A Dél-karolinai Egyetem film és televízió szakán végzett, több díjnyertes rövidfilm-forgatókönyvet is írt. Jelenleg Los Angelesben él, újságíróként dolgozik. Szenvedélyesen gyűjti a régi fényképeket, gyűjteménye csaknem 2000 felvételt tartalmaz. A könyv megírásának ötlete is innen származik.

Ilyen érdekes könyv még az életben nem került a kezembe ? mondja Gálvölgyi Judit, a könyv fordítója. ? A műfaja meghatározhatatlan. Rengeteg csavar, ötlet van benne, és a kiindulási alapját régi fényképek adják. A fényképek több személy ? többek között a szerző ? gyűjteményéből származnak, és egészen káprázatos, hogy ezekből az egymással össze nem függő, különböző helyekről, különböző korokból előkerült fényképekből egybefüggő, egészen fantasztikus történet született. A nem hétköznapi figurák a maguk módján hús-vér emberek plasztikus jellemvonásokkal, hétköznapi szokásokkal. Van benne összetartás, szeretet, szolidaritás, sokféle küzdelem, és a vége annyira nyitott, annyi kérdést vett fel, hogy a folytatása nem kétséges.

Egy családi tragédia után a tizenhat esztendős Jacob egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre kerül, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különös gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy az itt rejtegetett árvák többek voltak különösnél. Talán veszélyesek. Lehet, hogy jó okból zárták őket el egy kietlen szigeten. És valamiképpen ? legyen ez bármilyen valószínűtlen is ? talán még mindig köztünk élnek.

Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat. A főhősről nincs fénykép benne. Azt tudjuk csak róla, hogy 16 éves amerikai fiú, és a könyv végén, az utolsó mondatok előtti pillanatban lepényképezik. Talán ez lesz egy új fotóalbum első darabja? Bővebb információ a könyvről, interjú a szerzővel és a fordítóval idekattintva elolvasható.

Szóljon hozzá!