ZETApress

hírportál

Noémi Vérmeséje

A napokban adta ki az Európa Kiadó Szécsi Noémi: Finnugor vámpír című 252 oldalas Vérmese-könyvét. Tegnap este a Nyugati téri Alexandra Pódiumon Lévai Balázs beszélgetett a szerzővel. A vendég Szilas Rita divattervező volt, akinek könyvtáskáját kisorsolták a közönség között.

Szécsi Noémi 1976-ban született. Az ELTE latin, majd angol és finn szakán folytatta tanulmányait. Kommunista Monte Cristo című regényéért 2009-ben megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját. 2011-ben József Attila-díjjal jutalmazták. További művei: A kismama naplója; A baba memoárja; Utolsó kentaur; Nyughatatlanok. A Finnugor vámpír 2005-ben megjelent lengyelül, jelenleg olasz és angol fordítása készül.

? Mit eszel, mi ez a szörnyűség? ? Saláta. ? Ez nem ad neked örök ifjúságot. Annyiszor mondtam már, Jerne, hallgass a nagymamádra. Ha akarsz valami igazán táplálót, rendelj egy pizzafutárt! ? Tényleg elmondta már ezerszer, s töretlenül remélte, hogy egyszer lemondok könnyű vacsorámról egy-egy leizzadt kifutófiú vagy kifutólány kedvéért. Így társalog egymással az új évezred elején a meseírói ambíciókat dédelgető, huszonéves Voltamper Jerne és kétszázharmincöt éves nagymamája.

2000-ben, helsinki ösztöndíjam első hónapjaiban szakdolgozatírás helyett egy vámpírtörténet szövögetésével töltöttem a finn tél kurta nappalait és hosszú éjszakáit. Ez volt első írásművem, és akárcsak a történet főhőse, én is azt reméltem, hogy rögtön fölfedez majd magának az irodalmi élet. A meseíró-palánta Jerne és a patinás budapesti vámpírdinasztiából származó örökifjú nagymama történetéből előbb forgatókönyv készült a 2001-es prágai Sundance Fesztiválra ? a film azóta sem valósult meg ?, majd 2002-ben a regény is eljutott az olvasókhoz. És közben még föl is fedeztek bennünket ? írta Szécsi Noémi a hátsó borítólapon.

Szóljon hozzá!