ZETApress

hírportál

Márai a Gellértben

Ellopták a nagy magyar író szobrát! A helyi közvéleményt megdöbbentette, amikor egy reggel hűlt helyét találták a város egyik kulturális büszkeségének, a Márai-szobornak. Csak a talapzata maradt emlékeztetőnek. Salerno az egyetlen város a világon, ahol szoborral tisztelegtek egy magyar író előtt.

Márai emlékének megőrzésére, munkásságának népszerűsítésére és nem utolsósorban a szobor helyreállítására szeptember 19-én kezdeményezés indul, amelynek része A Salernói kaland országos kulturális vetélkedő, amely Márai életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a jelentkezőknek, valamint egy gyűjtési és adakozási akció az ellopott szobor helyreállítására.

A program kiemelt támogatója Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár. További támogatók: Fried István, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és a Jáki család, Márai Sándor örökösei. A szervezők szeretnék ezt egyfajta népi kezdeményezéssé emelni, hogy a magyarok érezzék az ügy nemzeti jelentőségét és segítsenek megoldásában. A vetélkedőhöz bárki csatlakozhat a Facebookon, a Márai Sándor Kaland csoportban.

A döntő október 10-én, hétfőn a nyilvános Márai napon, a Gellért Szállóban kerül megrendezésre. A szoboravatás Salernóban, december elején lesz. Márai Sándor világszerte az egyik legismertebb magyar író ? műveit 37 nyelvre fordították le ? szegényen és magányosan hunyt el 1989-ben. Partnerek: MTI, tv2, InfoRádió, Index, Alexandra, Helikon, PIM, Unicredit Bank.

Szóljon hozzá!