ZETApress

hírportál

Tokaji bor Budán

Szeptember 10-én, szombaton 13 órától várnak minden érdeklődőt a 20. Budavári Borfesztivál immár hagyománynak számító Szüreti felvonulására és az Ünnepi áldomásra a Budai Várba ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

A menetet Magyarország borvidékeinek közel 400 képviselője, a Borlovag rendek és hagyományőrző együttesek alkotják, akik ünnepi öltözékben és otthonuk népviseletében vonulnak fel. Az érdeklődők Szentháromság tértől induló felvonulást kísérve, a Kapisztrán téren hallgathatják meg az ünnepi áldomást és a Tokaji bor dicséretét Szarka Tamástól, a Ghymes együttes énekesétől.

A kerek évforduló alkalmából a felvonulásra látogatók két különleges élménnyel is gazdagodhatnak: a Tokaj Kereskedőház Zrt. által szervezett közös kóstolás a Tokaji Furmint szakszerű és részletes bemutatásán túl bevezetést nyújt a borbírálat érdekes és népszerű világába, valamint minden érdeklődő egy-egy, az eseményre elkészített, alkalmi címkével ellátott mini palackot kap ajándékba a társaság Pincemester Bora fantázianevű nedűjével töltve.

Nem vitatható, hogy a bor számos művészt megihletett már és különleges helyet foglal el a magyar irodalomban és kultúrában. Gabrielle Baumberg: Lob des Tokayers című bordala után szabadon a Tokaji bor dicsérete címmel hirdet a Budai Borfesztivál szervezője, és a Tokaj Kereskedőház Zrt. szövegírói pályázatot minden bort és költészetet kedvelő érdeklődőnek. A győztest nemcsak értékes nyeremények várják, de az ő ünnepi áldomása hangzik el Szarka Tamás tolmácsolásában a Szüreti felvonuláson! A pályázat részletei idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!