ZETApress

hírportál

Expozíció a múzeumban

Könyvbemutatóra voltunk hivatalosak a Magyar Nemzeti Galégiában. A könyv, melyet a kezünkbe kaptunk, a 2006-ban megjelent Expositio I. című kötet folytatása. Az Expositio II. tartalmilag és szerkezetileg is ikertestvére az elsőnek. Ötvenhét fotóesszét tartalmaz: portrét a művészről, reprodukciót a munkájáról, enteriőrfotót a műteremről ? ahogy Borsos Mihály kamerája látja. Továbbá érzékenyen megírt rövid tanulmányokat Horváth György művészettörténész tollából.

Több év kutatómunkája, s megannyi műterem-látogatás után állt össze ez a kötet is, melynek szerkesztése során fontosnak tartottuk a műfajok sokszínűségének bemutatását. Közös pontokat kerestünk; a minőség, a szellemi telítettség, az alkotás örömteli kínja ? mind azt az értéket képviselik, ahogyan a kötet igényesen tervezett oldal párjait lapozgatva, a művészek és művészeti ágak egymást vállalva tárulnak elénk.

A könyvben három fényképet kísér egyoldalnyi szöveg. Mégsem ?fotóskönyv? ez a szó megszokott értelmében. A fotográfia ugyanis ebben az esetben szolgál: az a dolga, hogy megmutassa az alkotókat és alkotásaikat. Bár az eszközét objektívnek hívják, végső soron szubjektív műfaj, amelyben emberi viszonyok, kapcsolatok és sorsok tükröződnek. Ezért ebben a könyvben is a portrék a főszereplők. Bennük az ember arcát adekvát képalkotás kelti életre. Portrét persze nem csak az arc fotózásával lehet készíteni! Borsos Mihály akkor is portrét készít, amikor a művész műtermét, környezetét örökíti meg, sőt portré az alkotóról a műhelyében vagy a művével közösen készült felvétel is. E sajátos háromságból így és ezért lesz teljes, a művészt és művét hitelesen megmutató egység.

Szóljon hozzá!