ZETApress

hírportál

Emlékérme Tokajról

A Magyar Nemzeti Bank 5000 forint névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki a tokaji történelmi borvidéktől. Az érmét a Magyar Pénzverő Zrt. üzleteiben vásárolhatják meg az érdeklődők ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

A Magyar Nemzeti Bank ezüst emlékpénzt bocsát ki ?Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj? elnevezéssel. Ezzel a 2002-ben indított, a Világörökség részei Magyarországon sorozat hattagúvá válik. A sorozatban eddig a Hortobágyi Nemzeti Park, Hollókő, a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák, az Aggteleki-karszt barlangjai valamint a Fertő kultúrtáj jelent meg.

Hattagúra bővült a magyarországi világörökséget bemutató sorozat

A 925 ezrelék finomságú ezüst érme Gáti Gábor tervei alapján készült. Súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az előlapon, a perem mentén szőlőkoszorú fut körbe. Itt jelennek meg a kötelező éremképi elemek is: az ?5000? értékjelzés, a ?FORINT? felirat, a ?2008? verési évszám, a ?BP.? verdejel valamint a ?MAGYAR KÖZTÁRSASÁG? felirat, amelyek a törvényes fizetőeszköz elengedhetetlen formai követelményei.

A hátlapon a Tokaji-hegy ábrázolása látható, a hegy tetején a TV-torony, a hegy lábánál település templommal, előtérben szőlőtábla. Itt található Gáti Gábot tervezőművész mesterjegye, valamint az ún. ?Euro-Star? jel, mivel az érme az ?Európa? nemzetközi gyűjtőprogram keretében jelenik meg.

Az ezüst emlékpénzből húszezer darab készül, ebből 15 ezer úgynevezett. Proof-technikával. Az érme megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. Könyves Kálmán körúti telephelyén, illetve az MNB Szabadság téri Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában.

Az MNB elsődleges, törvényben rögzített feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Felelős a fizetési és az értékpapír-elszámolási rendszerek biztonságos működéséért, a pénzforgalom zavartalan lebonyolításáért. Őrzi a bankrendszer pénzügyi stabilitását, kezeli az ország devizatartalékát, statisztikai adatokat gyűjt és szolgáltat. Emellett bocsátja ki nemzeti fizetőeszközünket, a forintot. Önálló és független intézmény, tevékenységét az ország érdekeinek szem előtt tartásával végzi ? olvashatjuk ?feladatgyűjteményükben?.

Szóljon hozzá!