ZETApress

hírportál

Luntiala utolsó üzenete

Az akkor 54 éves finn Hannu Luntiala két éve debütált a kiváló fogadtatásban részesülő Hommes című novellagyűjteményével, amit a férfiak világáról, kiváltképp annak sötét oldalairól írt. A végzettsége szerint a jogtudományok kandidátusa tavaly egy rendhagyó regényt írt Az utolsó üzenetek címmel, melyet délután mutattak be a Mammut Libri Könyváruházban.

A rendhagyó, érdekes regényt időrendben és cselekményben egymásra épülő sms-ek alkotják. Az üzeneteket szűk két hónap leforgása alatt ? április 27-től június 19-ig ? küldték egymásnak tíz mobiltelefon tulajdonosai. Az üzenetváltásokból sorsok, konfliktusok, emberi játszmák izgalmas hálózata bontakozik ki, sőt egy sajátos bűntényre is fény derül.

A számítástechnikai világcégnél vezető beosztásban dolgozó Teemu egyik percről a másikra otthagyja állását, s hosszú utazásokba kezd. Sem felmondásának okát, sem úti célját nem árulja el senkinek. Családja tiszteletben tartja döntését, barátai pedig irigykednek a mókuskerékből kiszálló férfira. Hová tart és mi a célja? Miért van szüksége hamis papírokra? Miért vásárol olyan telefonkártyákat, melyeket nehéz nyomon követni? Megannyi kérdés, amelyre választ várunk.

Teemu hozzátartozóival és barátaival kizárólag sms-ben tartja a kapcsolatot. Útja során lassanként egyre különösebb dolgokra is fény derül. Végül már a rendőrség is érdeklődik utána. Bonyodalmak támadnak volt munkahelyén, ráadásul egy súlyos betegség is elhatalmasodni kezd rajta. Hozzátartozói már attól tartanak, hogy soha többé nem akar hazatérni. Akárcsak ők, az olvasók is egyre türelmetlenebbül várják az újabb sms-t. S hogy mi az utolsó üzenet? Kiderül a Vodafone támogatásával, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent 332 oldalas regényből, melyet Molnár Csilla fordított magyarra.

A könyv rejtélyes és magával ragadó történet. Szerzője sms-eiben élvezetesen alakítja a különböző beszédstílusokat. Hatékonyan illusztrálja, hogy milyen központi szerepet játszanak ma az sms-ek a mindennapi kommunikációnkban. A történet, és annak elbeszélési módjai elválaszthatatlanok. Megjelenését a telefontársaság mellett a Finn Irodalmi Társaság ? FILI ? is támogatta.

Szóljon hozzá!