ZETApress

hírportál

Kalauz a Völgyben

Az Alexandra Kiadó és a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet délután mutatta be a kapolcsi Alexandra Udvarban, a Művészetek Völgye Fesztiválon ? a kapolcsi óvoda nagy udvarának zenei színpadán ? a Kapolcsi útilapok ? Helytörténeti kalauz az idő stopposainak című kötetet.

Márta István köszöntője után a rendhagyó útikönyvet Tóth G. Péter, a 280 oldalas könyv egyik szerkesztője mutatta be, s különleges palackposta-üzenetként Györei Sándor egykori malomtulajdonos történetei is elhangzottak.

Még 2010 őszén merült fel az ötlet, hogy készüljön könyv a Kapolcs helytörténetét lelkesen kutató fiatal pedagógus Szabó Csaba fényképgyűjteményéből. A családi archívumokból előkerült gyűjteményt nyolc virtuális túrába rendeztük. Minden túrához ? illusztráció gyanánt ? lokális legendákat (helyi mondákat, családi történeteket, élményelbeszéléseket) fűztünk Ladányi András riportjai, interjúi alapján.

A nyolc túra sarokpontjait Lakossy Judit tanárnőnek az 1970-es években készült, Kapolcs földrajzi neveit összegyűjtő dolgozata alapján határoztuk meg. A nyolc túra kötetünket nyolc fejezetre tagolja. Minden túra egy térképpel indít, amin a túrapontokat rögzítettük. A túrák sorrendjét az órajáráshoz igazítottuk. Minden esetben a falu központjából, a bolt, az evangélikus templom és a faluhíd által körbehatárolt főtérről indulunk. Sugárirányban az első túránk északra vezet, majd a második, a harmadik, a negyedik túrával indulunk el hol északkeletnek, hol keletnek, majd délnek és így tovább.

A könyv a képek és a történetek révén valójában Kapolcs mentális térképe, a helyiek által elmesélt falukalauz. Kívánunk jó kalandtúrát e könyv lapozása közben az idő stopposainak! ? árulta el Tóth G. Péter szerkesztő.

Szóljon hozzá!