ZETApress

hírportál

CET indítókulcs a fővárosnál

A Duna-parti CET fejlesztője elhalasztotta a két héttel ezelőttre meghirdetett sajtótájékoztatóját, mivel Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat projektfelelőse jelezte, hogy lehetőséget lát a konstruktív együttműködésre a fejlesztővel ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

Ennek eredményeképpen a felek máris kijelölték a műszaki átadás-átvétel megkezdésének időpontját és a Közgyűlés jóváhagyta több mint harminc bérlemény pályáztatását is. Eközben a CET kivitelezői a WHB konzorcium és alvállalkozói elégelték meg a várakozást, hiszen a ház kulcsrakész, de a sikeres műszaki átadás-átvétel lezárásáig a végszámlát a fejlesztő ? szerződéses kötelezettségei miatt ? nem fizetheti ki. A kivitelezők a Fővárosi Közgyűlés ülésén demonstráltak és a sajtóban követelték jussukat. A békepipa és a CET indítókulcsa tehát most már a Fővárosnál van, a városvezetésen múlik, hogy a budapestiek mikor vehetik birtokba a CET-et.

A CET elkészült. A Duna-parti, üvegbálnára emlékeztető épület készültsége az összes hátráltató körülmény ellenére is elérte a 100%-t, kulcsrakészen várja további sorsát. A CET beruházói és kivitelezői nem bizonygatják tovább, hogy kötelezettségeiket szerződésszerűen és szakszerűen végezték, hiszen a ház kész, a tények most már önmagukért beszélnek. A víz ugyanakkor az elmúlt hetekben is forrt a bálna körül. Mire számíthatunk most? Miben reménykedhetnek a bérlők, a CET megnyitását váró budapestiek és a kivitelezésben részt vevő, pénzükre váró becsületes magyar vállalkozások?

A fejlesztő Porto Investment álláspontja szerint az ehhez szükséges döntések zöme a tulajdonos, Fővárosi Önkormányzat kezében van. A két héttel ezelőttre tervezett sajtótájékoztatót a Porto a Főváros kérésére lemondta, hiszen úgy tűnik, az elmúlt hónapok csatározásai után a felek már valóban a ház mielőbbi megnyitására koncentrálnak. A Főváros nem éheztetheti tovább a budapestieket, akik nap mint nap látják a különleges épületet, de előnyeit nem élvezhetik.. A hangnemváltásra a jelek szerint megvan az esély, ha lassan is, de a Főváros jó néhány ponton együttműködő: 31 bérlemény pályáztatási eljárásának elindítását hagyta jóvá a június 22-i közgyűlés, a műszaki-átadás átvétel első bejárását is kitűzték július 14-re.

A Főváros kezében lévő egyéb döntések ugyanakkor még jelentősen befolyásolhatják a CET megnyitásának időpontját, ilyenek például: az árvízvédelmi fővédvonal áthelyezése, a Fővám téri forgalomba-helyezési eljárás, hozzájárulás az összes bérlői terület kiépítésének megkezdéséhez ? a teljesség igénye nélkül ?, mind-mind a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat kötelessége, illetve annak közreműködése nélkül nem lehetséges. Ha ez megtörténik, a Főváros nyolc és félmilliárdos vagyonnal gazdagodik, és a CET fogadhatja a látogatókat.

A beruházó szerint elképzelhető, hogy az össztűz, amelyet az elmúlt háromnegyed évben az új fővárosi vezetés a projektre zúdított, mindössze a kezdeti óvatosság, zsigeri bizalmatlanság szülte, de bízik abban, hogy mostanra, hogy a ház 100%-os és kulcsrakész mindenki megbizonyosodhatott a projekt konstrukciójának teljes korrektségéről és a kifogástalan kivitelezési minőségről. A Porto Investment előre tekint és csakis a nyitás mielőbbi elérése a célja. Ezt viszont mostantól kezdve rendszeresen számon kéri majd a Fővárosi Önkormányzaton.

Szóljon hozzá!