ZETApress

hírportál

Tíz építészt jutalmaztak

Az Építészet Világnapja alkalmából Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter tíz építésznek adományozott Pro Architectura Díjat. A kitüntetéseket dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár és Dr. Fegyverneky Sándor országos főépítész adták át a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen.

A Pro Architectura Díjat 1991-ben alapították, 1992-től adományozzák. A díj a kiemelkedő színvonalú építészeti alkotások elismeréseként a tervező-építészek számára adott legrangosabb miniszteri elismerés. Sajátossága, hogy évente legfeljebb öt díj adományozható, amely több tervező-építész között is megosztható. A kitüntetést ugyanaz a személy több alkalommal is megkaphatja, de öt éven belül csak egyszer. Az elismeréssel emlékérem, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár.

Elismert építészek

Jánosi János építész a budapesti Lovag utca – Weiner Leó utcai 72 lakásos társasház tervezéséért. A két utca között elterülő hosszú foghíj-telekre az építész egyéni és eredeti jellegű lakóépületet alkotott. Mind az utcai, mind a belső homlokzatok igényesen formáltak, egyértelműen utalva a történelmi belváros építészeti értékeire és hagyományaira.

Kálmán Ernő DLA építész a budapesti XII. kerületi Nógrádi utcai Kálvin János Református Idősek Otthona épületegyüttesének tervezéséért. A korszerű eszközökkel formált komplexum jól illeszkedik mind a lejtős terepre, mind pedig a villákkal és társasházakkal beépített környezetbe. Az épületegyüttes funkcionális szempontból és építészeti megoldásait tekintve is példaértékű.

Mikó László és Szántó Tibor építészek (megosztva) a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja épületének tervezéséért. A négy éve működő, jelentős közönségforgalmat lebonyolító épület kiválóan megfelel rendeltetésének. A tervezők a homlokzatokat és a különböző funkciójú belső tereket egyaránt korszerű, egyben mértéktartó eszközökkel alakították ki. Az egyetemi központ nem csak saját műfajában, de az építészet egészét tekintve is kiemelkedő minőségű alkotás.

Sugár Péter, ifj. Benczúr László, Batár Attila és Kara László építészek (megosztva) a budapesti, I. kerületi Lánchíd utcai ún. Lánchíd 19. Design Hotel épületének tervezéséért. Az új szálloda a főváros páratlan szépségű részén épült. A Dunára néző homlokzatot elforgatható üveglamellák teszik folyamatosan változóvá, jelképesen tükrözve a folyam hullámzását. A hotel belső térelrendezését a belső fedett udvar határozza meg, amely funkcionális haszna mellett izgalmas térélménnyel is szolgál. Az épület részleteiben és egészét tekintve is fantáziadús, példásan magas színvonalon megoldott.

Z. Halmágyi Judit és Király Zoltán építészek (megosztva) a budapesti, V. kerületi Deák Ferenc utca 15. alatti lakóház, az ún. Deák-palota rekonstrukciójának tervezéséért. Az eredeti eklektikus homlokzatát az idők során elvesztő hajdani, belsőudvaros lakóház teljes átépítéssel nem csak új funkciót, de új építészeti jelentőséget is kapott. A rekonstrukció helyreállította az eredeti homlokzatot, ezen belül az igényes portálokat, a belső udvar fedetté vált, és a főpárkány fölé korszerű, eredeti módon formált tetőtér-beépítés került, tetőterasszal kibővítve. Az alkalmazott építészeti eszközök illetve megoldások mintaszerűek, úgy az épület-rekonstrukciók körében általában, mint a szűkebb városi környezet, a Deák Ferenc utca értékének helyreállítását tekintve.

Szóljon hozzá!