ZETApress

hírportál

Borverseny Pécsett

Tizenkilenc ország borai vetélkednek a rangos érmekért! A világ minden tájáról érkeztek a minták Magyarország legnagyobb, és egyben egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára ? tudtuk meg László Ágnes sajtófőnöktől.

Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borverseny, június 16-19. között kerül megrendezésre Pécsett, a Corso Hotelben. A borversenyt a világ legelismertebb borversenyei között tartják számon. Olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O. I. V.) és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U. I. O. E.), továbbá a verseny évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének (VinoFed).

A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992. óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival, szépségeivel és a magyar borok alkotóival.

Az idén Pécs városvezetése és a villányi borvidék közismert borászatainak ? Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Pincészet, Sauska Pincészet, Tiffán?s Pincészet ? összefogásával gazdag kulturális és gasztronómia programot állítottak össze a szervezők.

A versenyre 501 borminta érkezett, Magyarországgal együtt 19 országból. A külföldi országok közül a legtöbb mintát Brazíliából, Chiléből, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából és küldték. Érkeztek még minták Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Franciaországból, Japánból, Németországból, Olaszországból, Peruból, Portugáliából, Spanyolországból, Tunéziából, Új-Zélandról és Uruguayból. Különlegesség, hogy a késői szüretből származó, a jég-, a botritizált, az erősített borokat egyedi összetételű, szakértő bizottság bírálja el, amelynek tagjai e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Az eredményeket 42-45 főből álló nemzetközi bíráló bizottság hozza meg. A bíráló bizottságok külföldi tagjai ? Anglia, Belgium, Brazília, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Kanada, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Uruguay ? érkeznek. A zsűri összetétele biztosítja a hagyományos európai borszakmai szempontok és a piac- és fogyasztó-orientált angolszász szemlélet érvényesülését (többgenerációs európai bortermelők és Master of Wine bírálók).

A borok értékelése a VinAgora által fejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével történik. A zsűri elnöke: dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár. A borverseny igazgatója: Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozza döntéseit. A média zsűriben olyan újságírók, médiaszemélyiségek, művészek vesznek részt, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté, vagy olyanok, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására július 2-án, szombaton az erzsébetvárosi New York Palotában, a Boscolo Kongresszusi Központban kerül sor. A díjátadást követően a 4. VinAgora Borgála keretében a nagyközönség is megismerkedhet a borversenyre nevezett borokkal és a zsűri által alkotott szakértő véleményekkel. A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 20. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon szeptember 7-11. között a Budai Várban.

Szóljon hozzá!