ZETApress

hírportál

Torino a Világ dizájnfővárosa

A Fiat gyártása, a Juventus játékosai, a Vezúv, a Doge-palota, a szicíliai maffia, az elmaradhatatlan pásztá, az illatozó kávé és a toszkán romantika mellett felsorakozott még egy tény az Olaszországot ellenállhatatlanná tevő látni- és érzékelnivalók sorába: idén ugyanis Torinó lett a világ dizájn-fővárosa, tudtuk meg sajtósaiktól.

Az ICSID (International Council of Societies of Industrial Design) első alkalommal ítélte oda a Világ dizájnfővárosa címet. A nem kis megtiszteltetést annak köszönheti a város, teljes vállszélességgel áll ki a kreativitás és az innováció mellett, támogatja a dizájn hétköznapi életbe történő integrálását, és ezáltal a városi élet minőségének javítását.

Nap mint nap foglalkozunk a kaotikus városi közlekedéssel, beszélünk az utcák követhetetlen labirintusáról, a tornyosuló új épületekről, az életet mindinkább bonyolulttá és átláthatatlanná tevő komplexitásról. Ezért nem kell sokat magyarázni azt az urbanizációs tendenciát sem, ami azt jósolja, hogy 2050-re a világ népességének 90%-a városokban fog élni. Ezt a folyamatot vette alapul a Flexibility (Rugalmasság) című torinói kiállítás is, amely a Világ dizájnfővárosa projekt keretében október 12-ig látogatható a Via Paolo Borsellino 1-ben.

A rugalmasság az, ami a gyorsan változó társadalom válasza ? és egyben szükségszerű reakciója – lehet a lecsökkent tér emberi létet korlátozó hatására. A kiállítás helyszínéül ezért egy korábban börtönként funkcionáló épületet választottak. A magánzárkával szegélyezett folyosón három zenész-dizájner kísérleteként dobhártyákat hasogató hangok borzolják az érzékeket. A panoptikum középső részén, ahonnét a börtön szárnyai kiindulnak, a flexibilitás jelentésmagyarázatának széles tárházával találkozik a látogató. Az épület férfi szárnyában olyan használati tárgyakat állították ki, amelyek a városi otthonok és munkahelyek életterét képesek harmonizálni. A káprázatos börtöntúra lezárásaként pedig a női szárnyban kapott helyet tíz, nemzetközi dizájner-installáció. Ezután már csak a látogatón múlik, hogy hogyan finomítja és ülteti át a gyakorlatba az itt látottakat. A cél egyértelmű: város-túlélés.

Aki pedig novemberben látogat el Torinóba, érdemes úgy alakítani a programját, hogy megnézze a nemzetközi dizájn-ikonokat felsorakoztató International Design Casa-t. A Shaping the Global Design Agenda című szakkonferencia kísérőrendezvényeként ugyanis a város időszakosan otthont ad számos ország dizájn-történeteinek, köztük az Artintown Galériában hat közép- és kelet-európai ország közös installációjának.

Szóljon hozzá!