ZETApress

hírportál

Építészek nívódíja

Május 12-én, csütörtökön a makói Városkép, városimázs, városarculat konferencia keretében adták át az első budapesti városrendezési terv elkészítőjéről elnevezett Hild János-díjakat, és a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS által alapított Köztér-megújítási Nívódíjakat.

Idén egyéni Hild János-díjban részesült: Dr. Lukovich Tamás építő- és építészmérnök, Dr. Locsmándi Gábor építészmérnök és Albrecht Ute településtervező ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Liliom utcai Székházában.

A 2011-es Köztér-megújítási Nívódíjat Százhalombatta, Szent István tér rehabilitációja (Dr. Oláh M. Zoltán főépítész, Karádi Gábor tájépítész) és Nagykovácsi Főterének megújítása (Bencsik Mónika polgármester, Györgyi Zoltán főépítész és a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtér-tervezési tanszékének tervezői) nyerte el.

A Hild János-konferencia eredményei

Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy csütörtökön, a Városkép, városimázs, városarculat című Hild János-konferencián, Makón adták át a Hild János-díjakat és a Köztérmegújítási Nívódíjat, mivel 2010-ben Makó nyerte el a megtisztelő díjat önkormányzatának az urbanisztikai szemlélete alapján, a helyi értékek megőrzésével megvalósított, esztétikus környezetalakításért, a település színvonalas fejlesztéséért, a településfejlesztésben és üzemeltetésben, a környezeti értékek védelmében kifejtett közösségi részvételért.

Az országos szakmai tanácskozás fő témája a városmarketing és ennek kultúrája volt. A résztvevők áttekintették a magyar városok arculatának és imázsának összefüggésrendszerét, a legfontosabb aktualitásokat és a várható fejleményeket.

Megállapították, hogy mivel 2014-től a városfejlesztésre fordítható Európai uniós támogatások összege várhatóan drasztikusan csökkenni fog, az eddiginél lényegesen nagyobb szerep jut majd a különféle magán forrásoknak, ezeknek a magyar városok fejlesztésébe való bevonásához azonban az eddiginél lényegesen nagyobb erőfeszítések szükségesek az önkormányzatok tervezési és kommunikációs munkájában.

Ehhez mind az önkormányzatok kommunikációs eszköztárának lényeges bővítése, annak tudatos és hatékony alkalmazása, mind pedig a településtervezés eszköztárának olyan újragondolása szükséges, amely a sokszereplős, megvalósulás-orientált, kommunikatív megoldások, tervek alkalmazását helyezi előtérbe az eddigi, inkább jogszabály-súlypontú tervezői hozzáállás helyett.

A tanácskozás résztvevőinek Nóvák István főépítész és Búzás Péter polgármester mutatta be a legfrissebb makói fejlesztéseket, többek között a Makovecz Imre által organikus stílusban tervezett új városi autóbusz-pályaudvart és az épülő fokhagymakupolás fürdőkomplexumot. A makói konferencia egyike a MUT idei három nagy szakmai rendezvényének. A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemre augusztusban Szombathelyen, a pécsi országos konferenciára pedig ősszel kerül sor.

Szóljon hozzá!