ZETApress

hírportál

A sikertörténet folytatódik

Tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a sikertörténetként is ismert Haydn Eszterházán fesztivál, a világ első és egyetlen tisztán régi hangszeres Haydn-fesztiválja. A világhírű szólistákat és zenekarokat felsorakoztató komolyzenei esemény színhelye a kitűnő akusztikájú Esterházy-kastély díszterme, illetve az egyházzenei műveknek hagyományosan otthont adó fertőszentmiklósi templom, tudtuk meg sajtósaiktól.

A Haydn Eszterházán fesztivált 1998-ban indította el a zenetörténészeteket, előadóművészeket, művészettörténészeket és a Haydn-zene egyéb szerelmeseit tömörítő Magyar Haydn Társaság. A fesztivál hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt, néhány éven belül a régi hangszeres ?nagyágyúk” találkozóhelyévé vált, a fertődi Esterházy-kastély pedig végleg felkerült Európa zenei térképére.

A fesztivál alapvető célja a hely Haydn-korabeli zenei paradicsomának felidézése az eredeti falak között, korabeli hangszerek és az eredeti előadási gyakorlat segítségével. A középpontban Haydn eszterházi alkotókorszakának kompozíciói, különösen a szimfóniák, a vonósnégyesek és a billentyűs szólódarabok állnak; de bemutatjuk a hallgatóknak Haydn, a merész kísérletező portréját és az ?ismeretlen” Haydnt is. Alkalmat kívánunk teremteni továbbá a világ kiemelkedő Haydn-előadói számára ahhoz, hogy itt találkozzanak, ihletet nyerjenek a hely atmoszférájából, akusztikájából, és együttes zenélésük során egymást is inspirálják.

Az eddigi évek gyakorlatához hasonlóan az idei 11. fesztivál sem szűkölködik szenzációnak ígérkező hangversenyekben. Az Orfeo-zenekar Haydn-szimfóniákat és -misét bemutató két hangversenye mellett szerepel a fesztiválon a régi hangszeres világ egy újabb fajsúlyos zenekara, az Akademie für Alte Musik Berlin, két szimfóniából és két versenyműből összeállított izgalmas programmal. A magyar kamaraegyüttesek kedvelői a Trio Antiqua és a Festetics-vonósnégyes hangversenyeire készülhetnek; a világhírű régi hangszeres vonósnégyesek híveinek pedig az angol Salomon-vonósnégyes immár harmadik vendégjátéka fog örömet szerezni. Fortepiano-szólóestet Malcolm Bilson jeles tanítványa, Bart van Oort fog adni, akiket pedig a különlegességek vonzanak, azok bő válogatást hallgathatnak meg Haydn skót dalaiból ? két Haydn-trióval együtt ? Megyesi Zoltán és a Trio Antiqua előadásában, illetve tanúi lehetnek a nagyszerű Andrej Ljubimov és a Salomon-kvartett tagjai izgalmasnak ígérkező közös kamaraestjének.

A fesztivál művészeti igazgatója Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke, fő szervezője pedig a Hungarofest Kht. Nemzeti Rendezvényszervező Iroda keretében működő KLASSZ Zenei Iroda, amely idén tavasszal jött létre azzal a céllal, hogy a nagy komolyzenei évadokat, fesztiválokat, ösztöndíjakat koordinálja. A 2008-as hangversenysorozat így nem csak egy szokásos emlékezés a mesterre, hanem egyben nyitánya a 2009-es Haydn-évnek is. A zeneszerző halálának kétszázadik évfordulóján a KLASSZ Zenei Iroda koordinálásában több mint 250 rendezvényen: zenei fesztiválokon, kiállításokon, szakmai rendezvényeken mutatják be a kifogyhatatlan Haydn-i életművet. Az idén tavasszal alakult iroda a komolyzene törzsközönsége mellett elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani és behívni a koncerttermekbe, hogy pár évtized múlva is ?értő fülekre” találjanak a klasszikus zenei művek. Az Haydn Eszterházán fesztivál teljes programja, valamint a KLASSZ Zenei Iroda egyéb projektjei megtalálhatók honlapjukon.

Szóljon hozzá!