ZETApress

hírportál

HÍR-es Íznapok Vajdahunyadvárban

Különleges íz-utazás és színes műsorok várnak augusztus utolsó hétvégéjén (30-31-én), a városligeti Vajdahunyadvárban a hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülő HÍR-es Íznapok látogatóira ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

S mitől híresek? A címében sokat sejtető rendezvényen a különleges, kifejezetten regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet. Olyanok, mint a morzsoltkával készült kenyér, a pacsni, paprikás kifli, a győri páros zsemle, pogácsák, az orosházi banán, a pozsonyi kifli, a szegedi cipó, kecskesajtok. Mellettük gomolyák, mangalica és szürke magyar marha termékek, csigatészta, lebbencs- és száraztészták, az édességek közül a konyakos meggy, a dobos torta, aszalványok, valamint friss gyümölcsök és zöldségek, savanyúságok, ízes magyar pálinkák, régi magyar sörök, ürmös borok és gyümölcsitalok is megkóstolhatók.

E két napon mindezen termékek megkóstolhatók, egyes specialitások készítése pedig a helyszínen is végigkísérhető lesz. Népzenei koncertek, vásári bábjáték, kézműves foglakozások és vásár, HÍR-es vetélkedők és gazdabemutatók gondoskodnak a hétvégi tartalmas kikapcsolódásról. A rendezvény megrendezésének fő célja a Hagyományok ? Ízek ? Régiók gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele, terjesztésük támogatása. A rendezvény az Agármarketing Centrum támogatásával a Centrál Európa Alapítvány és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum közös szervezésében valósul meg.

Egy nemzet jövőjét saját hagyományainak ismerete, tisztelete és ápolása is meghatározza. E gondolat jegyében, immár tíz éve indította el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Európai Integrációs Főosztálya Magyarországon a Hagyományok ? Ízek ? Régiók (HÍR) programot, amely a Nyugat-Európában ? francia kezdeményezésre ? már több éve futó Euroterroirs program hazai adaptációja.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) összegyűjtötte a jellegzetesen magyar, illetve speciális regionális élelmiszeripari termékeket, növény- és állatfajtákat, majd CD, valamint könyv formában elkészítette a termékek gyűjteményét. Ma a HÍR program célja a gyűjteményben szereplő termékek és termények, valamint az ezeket készítő gazdák piacra jutásának segítése. Számos ismeretlen, már-már feledésbe merült elkészítései mód és termék került így napvilágra, amelyek Európa piacain is megállják helyüket.

Az ízes és zamatos, nagy múltú termesztő-tájakkal rendelkező magyar zöldségek, gyümölcsök mellett a híres magyar pálinkák, borkészítmények, édesipari, cukrászati, és húsipari termékek, továbbá számos fűszer, malomipari és tejtermékek, száraztészták, összességében mintegy háromszáz bejegyzett HÍR-termék hirdeti ma is a magyar agrárium töretlen jó hírét.

Szóljon hozzá!