ZETApress

hírportál

Alapkőfelvétel Szentendrén

Nem csalás, nem ámítás és nem elírás a címbéli mondat, hiszen a múlt szombaton a napfényben fürdőző szentendrei Fő téren ezért jött össze a város apraja, nagyja, sőt még hetedhét határon túlról is érkeztek megnézni ezt a nem mindennapi eseményt.

Megteltek a környék kávéházainak, éttermeinek székei, a padokon önfeledten sütkéreztek fiatalok, idősek egyaránt. Szorgos kezek asztalokat raktak össze, terítők kerülvén rájuk, pogácsa, üdítők, borok, sütemények halmaza, sőt gulyásos bogrács töltötte meg azokat, egyszóval mi szem szájnak ingere és közben szólt a térzene a zeneiskolások jóvoltából, a háttérben pedig lufik serege várta, hogy szélnek eresszék. Együtt búcsúztatták Fő terüket a szentendreiek!

Dr. Dietz Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket, és ekkor kiderült a címbéli fogalom valósága: ? Nagy szeretettel köszöntök mindenkit ezen az alapkő felvételi ünnepségen. Általában mindenki csak alapkövet szokott lerakni, mi ebben újak és mások vagyunk Szentendrén. Mi alapkövet szedünk fel! Nagyon jó dolog látni, milyen sokan vagyunk. Nemcsak télen a csikorgó hidegben az adventi koszorúk melletti gyertyagyújtásnál tudunk összejönni, hanem ilyenkor tavasszal is tud a sok szentendrei szív együtt dobbanni. A Fő téri búcsúztató egy vidám ünnepség a terveink szerint, ami talán egy kicsit ellentmondás, hiszen ez attól levő búcsú, akit szeretünk, és aki fontos nekünk ? márpedig a Fő tér az ilyen mindannyiunknak.

Az életünk és a szívünk egy része ? de azért tudunk vidáman és jó kedvvel búcsúzni, mert mindaz ami eddig szép és jó volt, hát azt az idő vasfoga kicsit megette. Ezért nekiugrunk egy nagy felújításnak, mégpedig olyannak, ami 40 éve nem volt itt Szentendrén. Zaj lesz, por lesz, amit el kell viselnünk, el kell tűrnünk és előre köszönjük mindenki együttműködését, hiszen lesznek forgalomelterelések, nem tudunk a megszokott útjainkon járni. Nagyon fontos, hogy mindenki maga előtt lássa, hogy mi lesz, és érdemes ezért tenni, hiszen ez a megújulás mindenkinek érdekében van. Büszkén tudjuk majd mutatni a városunkat és nemcsak a természeti tájért és a gyönyörű házakért, hanem a megújult, lendületet kapott frissességért, mindamellett, hogy megőrzi régi hagyományait ? mondta.

Több mint egymilliárd forint összköltségű beruházás eredményeként újul meg Szentendre belvárosa. A most kezdődő városközpont-rehabilitáció célja, hogy Szentendre legkedveltebb helyei, terei még élhetőbbé, szebbé válhassanak. Dr. Dietz Ferenc polgármester szimbolikusan felszedte a Fő tér régi burkolatának első kövét! Az előkészítők kissé megtréfálták a polgármestert, mert a kő nem volt kellőképpen meglazítva, azaz kiásva és ezért alaposan meg kellett dolgoznia a győzedelmes kiemelésért.

A sikeres munka után üdvrivalgás köszöntötte a fejek fölé emelt követ. A Fő tér búcsúztató rendezvény azért került megrendezésre, hogy a szentendreiek együtt indíthassák útnak az egész város lakossága számára kiemelten fontos beruházást. Ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy a hagyományos alapkőletétel helyett ?alapkőfelvétellel? kezdi meg a projektet. Szentendre város díszpolgárai emlékül haza is vihettek egy-egy részletet a régi burkolatból, melyen a következő felírás volt olvasható: ?úrnak, Szentendre díszpolgárának, a megújuló Belváros egy darabja a ?régi? Fő térből, köszönettel a település érdekében eddig megmozgatott ?kövekért?. Szentendre. 2011. április 2. Tisztelettel: Dr. Dietz Ferenc polgármester.

A közel több mint egymilliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló beruházás eredményeként a belvárosi közterületek új burkolatai azon túl, hogy esztétikusak, gyalogosbarátok is lesznek, a régi épületek funkciójához és múltjához méltó külsőt kapnak. A városközpont-rehabilitáció fontos lépés ahhoz, hogy a jövőben mind a helyiek, mind a turisták számára egy élhetőbb szentendrei belváros kerüljön kialakításra, a jelenleginél gazdagabb szolgáltatáskínálattal.

A most induló beruházás célja a szentendrei városfejlesztéseket magában foglaló l000év+ program részeként a minőségi élet lehetőségeinek megteremtése, a város sajátos, barátságos és különleges hangulatát megőrző városi környezet biztosításával. Ez egy új lépés a jövő Szentendréje felé ? mondta el Dr. Dietz Ferenc polgármester. Ezt szimbolizálja az is, hogy a szentendreiek egy ládába kezdték gyűjteni a jövő generációi számára megfogalmazott üzeneteiket, amely a beruházás alatt a föld mélyére kerül. A szentendreiek vendégül látásáról összefogásban a megújulás előtt álló Fő tér vendéglátóhelyei gondoskodtak: az Art Café, az Aranysárkány Vendéglő, az Elizabeth Étterem, a Kedves Kávézó, a Kereskedőház Café és Étterem, a Korona Étterem, a Művész Étterem, a Szamos Marcipán és a Jászárokszállási Fogadó.

Az uniós támogatásból megvalósuló beruházás eredményeként megszépülnek a belváros közterületei, burkolatai, valamint több jelentős épület is felújításra kerül. A fejlesztés célja, hogy mind a helyiek, mind a turisták számára egy élhető belváros kerüljön kialakításra a meglévő kulturális értékek és hagyományok ápolásával. A közel 1100 millió forint összköltségű projekt kivitelezője az ÉPKAR Zrt. A szeptemberig tartó munkálatok során megújul a Bogdányi utca, a Fő tér és a Dumtsa Jenő utca, ahol a híres Szamos Marcipán Múzeum található.

Ezt követi a Fő tér Városháza felé kivezető szakasza, a Péter Pál utca, és végül a Bükkös-híd és környéke, a Jókai utca, valamint a Malom udvar és a Malom utca. Az érintett területeken burkolatcsere történik, padok kerülnek kihelyezésre, közműfelújítás zajlik, valamint ahol szükséges pótolják a növényzetet, fasort is. A tervezett új burkolatmintázatok már megtekinthetők és véleményezhetők a szentendrei Vuk Karadzsics téren. Szintén a projekt keretein belül helyreállítják a Templomdomb ? kulturális örökség ? támfalát is, így Szentendre ezen része ismét megfelelően illeszkedik majd a város egyedi arculatába.

A felújítás több jelentős szentendrei épületet is érint: Felújítják a Dumtsa utca 22-t, amely a Tourinform Iroda épülete. Ezen a helyen egy olyan komplex turisztikai központ jön létre a TDM vezetésével, amely többnyelvű kiadványaival, korszerű térképeivel, megfelelő információkkal szolgál a városba látogatók számára. Az iroda teljesen megújul, kapacitása 419 m2-es területre bővül. Egy olyan, információs iroda létrehozása a cél, amely megfelelően kommunikál a megcélzott csoportokkal, amely kiemeli a város előnyeit, adottságait. A munkálatok ideje alatt szeptemberig a Tourinform iroda a Bercsényi utca 4-ben üzemel.

Új funkciót kap a Fő tér 12. szám alatti országosan védett, emeletes műemlék épület is. Az 1800- as években épült épület földszinti terei és kapubehajtója boltozott terekkel bír, belső mediterrán hangulatú udvarán fedett-nyitott lépcső vezet az emeletre. Az épületben 5-6 db apartmant tartalmazó városi vendégház kialakítása a cél, ahol a városba hivatalosan érkező vendégek elszállásolását lehet megfelelő színvonalon megoldani. A projekt keretein belül még nagyobb kiállítói térhez jut a MűvészetMalom, amely ma is a szentendrei kortárs művészeti élet egyik legjelentősebb színtere.

Az akcióterületi fejlesztés hatására a Művészeti Malom funkciói bővülnek. A beruházás során a régi fűrészmalom megmaradt épületei is hasznosításra kerülnek, egy teljesen újjá építendő szárny fog otthont adni további kiállítótermeknek, amelyek kialakítása mind a helyi képzőművészek, mind pedig a helyi kultúra és művészet iránt érdeklődők igényeit kielégítik. Ugyanitt kerül kialakításra az a többcélú előadóterem, melyet korszerű technológiával kívánnak ellátni.

Ebben a szárnyban előkészítik egy múzeumi shop-kávézó, és művészeti bolt kialakításának lehetőségét is. A MűvészetMalom jelenleg a munkálatok miatt nem látogatható. A fejlesztések fontos célkitűzése a lakosságot célzó köz-, kereskedelmi és egyéb szolgáltatások megtelepedésének, illetve a meglévők fejlesztésének ösztönzése, valamint a belvárosi bérlakásállomány rehabilitációja. A rendezvény több száz lufi égbeeresztésével és a Vujicsics együttes koncertjével ért véget ? tudta meg Lantai József, miközben a fényképeket készítette.

Szóljon hozzá!