ZETApress

hírportál

Pulitzer a Remízben

Huszonegyedik alkalommal adták át ma délelőtt a Joseph Pulitzer-emlékdíjakat a Budakeszi úti Remíz étteremben. Idén három kiemelkedő újságírónak ítélték a hazai sajtó talán legrangosabb elismerését.

A Pulitzer-emlékdíjat 1989-ben a magyar származású Paul A. Fabry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította, a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői számára ? Joseph Pulitzer magyar származású, amerikai sajtómágnás családjának kizárólagos engedélyével. A díjakért három kategóriában lehetett pályázni. A Kuratórium értékelte a beérkezett pályaműveket és fenntartotta magának a jogot nem pályázók kitüntetésére is.

Feuer Mária (1932), a Muzsika folyóirat főszerkesztője Életmű-kategóriában, Koltai Tamás (1942) az írott sajtóban végzett kritikai újságírói munkásságáért, Dr. Rékai Gábor (1947) pedig az elektronikus sajtó műfajon belül rádiós riporteri, szerkesztői, műsor-vezetői tevékenységéért vehette át díjat a tavalyival megegyező helyszínen.

Szalóczy Pál méltatta a díjazottakat, s engem Rékai doktor jellemzése ragadott meg. Elhangzott ugyanis, hogy a rádióriporter sosem magát helyezte előtérbe, hanem riportalanyát, mert a hallgató nem őrá, hanem a vendégére kíváncsi. Úgy gondolom, tanulhatnának tőle a kereskedelmi csatornák showman-jei, akiknek a meghívottak csak díszletnek kellenek, s akik folyton belefojtják a szót vendégeikbe azért, hogy egy-egy poént elsüssenek saját dicsőségükre.

A másik kategória az a műsorvezető, aki politikai okokból zavarja meg folyvást ellen oldali vendégét, miközben a csatorna azzal henceg, hogy ő mindegyik politikai oldalnak azonos megszólalási lehetőséget biztosít. Csak éppen a neki nem tetsző oldal helyett folyvást a riporter beszél! Hasonlóan bosszantó az a riporter, aki folyton bölcselkedik, s mindig mindent jobban tud a vendégénél. Ennek ellentéte az a sajtómunkás, akit sosem érdekel a válasz: hülyébbnél hülyébb kérdéseit csak azért teszi fel, hogy az újabb riportalanyt, az újabb hírességet kipipálhassa: lám neki ez is megvolt!

Szóljon hozzá!