ZETApress

hírportál

Pixel Portrék az MTV-n

A magyar MTV és a Műcsarnok tavasszal közös projektet indított, amelynek célja, hogy fiatal képzőművészeket ? festőket, szobrászokat, fotósokat ? mutasson be a nagyközönségnek. Az MTV-n május 9-én indult és november 30-ig lesz műsoron a Pixel Portrék című sorozat, amelyben a szakemberek által kiválasztott 30 fiatal képzőművésszel ismerkedhetnek meg a csatorna nézői.

A harminc Pixel Portré december elsejétől a magyar MTV honlapján is megtekinthető lesz, a weboldal látogatóinak pedig lehetőségük nyílik majd arra, hogy szavazzanak az általuk leginkább kedvelt művészre. A nézők szavazatai és a szakmai kurátorok döntése alapján legjobbnak talált alkotók munkáit a jövő év elején az Ernst Múzeumban mutatjuk be egy három hétig látogathatón kiállításon.

A Pixel Portré egyes részeit minden pénteken a délelőtt 11, délután 2, 4, negyed 6 és este negyed 10-kor, valamint szombaton a 11-kor és vasárnap a délután 2-kor kezdődő Megapixel című műsor utolsó riportjaként láthatják az érdeklődők a magyar MTV műsorán, tudtuk meg a műcsarnokbeli sajtótájékoztatón.

Egyedülálló lehetőség 30 fiatal képzőművésznek

Málnay B. Levente, az MTV Networks Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy az MTV zenecsatorna többek között azért az egyik legkedveltebb média-brand világszerte, mert a vizuális kultúrát egyedülálló módon közvetíti és képviseli. Pályázataival folyamatosan lehetőséget nyújt a fiatal tehetségeknek a világ különböző pontjain. A magyar MTV a hagyományokhoz hűen nem csak támogatja és bemutatja, hanem együtt is dolgozik a fiatal művészekkel; így képernyőre kerülnek a legaktuálisabb gondolatok és kifejezésformák. A Pixel Portré műsor ? melyben bemutatunk harminc fiatal alkotó személyiséget ? csak a kezdet. A cél az, hogy a csatorna maga köré gyűjtse a legjobb képző-, illetve videó-művészeket, és a képernyőn keresztül velük együtt formája a nézők látásmódját.

Dr. Petrányi Zsolt, Műcsarnok igazgatója szerint a művészet lényege az, hogy közönsége legyen. Az alkotás megismerésének kulcsa az, hogy minél több helyen látható legyen. Ehhez azonban a múzeumok és kiállítótermek falai szűkösnek bizonyulnak akkor, ha meg vagyunk győződve arról, hogy fiatal művészeink olyan kérdésekről beszélnek, amelyek mindennapjainkban gyökereznek. Az MTV és a Műcsarnok együttműködése épp ezt a szakadékot kívánja áthidalni. A folyamatosan bemutatott művészportrék és a projekt végén megrendezett kiállítás célja az, hogy új, nyitott közönséget toborozzunk napjaink kultúrájának.

Spengler Katalin, művészeti újságíró véleménye, hogy a Pixel Portré sorozat interjúi átfogó keresztmetszetet nyújtanak a hazai képzőművészet még fiatal, de már sikeres csapatáról, ezzel hiánypótló kulturális, közszolgálati szerepet is töltenek be. A rövid portréfilmek közérthető módon népszerűsítenek egy olyan generációt, mely már pályája kezdetén oroszlánkörmöket mutat, méltó a figyelemre. A sorozat minden bizonnyal hozzájárul majd nézői kreativitásának ösztönzéséhez, a vizuális kultúra általános színvonalának emelkedéséhez, újabb és újabb nézőpontok kialakításához. A Pixel Portré egy új, nyitottabb, rugalmasabb nemzedék kedvelt műsora lesz.

A Pixel Portré első adásaiban Batykó Róbert és Czene Márta festőművész, Borsos Róbert szobrászművész, Budha Tamás street art művész és Kudász Gábor Arion fotóművész szerepel. További információk itt találhatók.

Szóljon hozzá!