ZETApress

hírportál

Kávé- és koktélfesztivál Budán

A Millenáris parkban, július 4-6-án a koktélok és a kávék változó, színes világát mutatják be szakmai előadásokon naponta négyszer, mindkét témakörben. A szakmaiságot erősítendő egy koktél és kávé-workshop is üzemelni fog, ahol a látogatók közvetlenül ismerkedhetnek meg kedvenc márkájukkal, kevert italukkal. A programokban megtalálhatjuk Ricsi bohócot, a jazz zenét, bárzongoristák előadásait, fiatal tehetségek bemutatkozását musical- és tánckategóriában, valamint ismert személyiségeket.

Jáksó László itt mutatja be a kávéról írt könyvét. A rendezvényen animációs park, ezotériai előadások, póker versenyek is lesznek. S hogy mit kell tudni a kávéról és a koktélokról? A fesztivál szervezőinek alábbi összeállításából ez is kiderül.

Stílussal készített, elegáns kevert ital

A koktélkészítés művészete öregebb, mint hinnénk, bár a pontos eredete nem ismert még az elnevezésének sem. A legöregebb ma is készített kreációk az 1800-as évekből származnak, olyanok, mint a Mint Julep, vagy a Sazerac. Az évszázad végére már elkészül a Martinez, a Manhattan, a Daiquiri, vagy az Old Fashioned.

A XX. század első felében óriási lendületet kap a koktélok világa és egyre több, számunkra is ismerős elnevezés jelenik meg az itallapokon. A ?20-as, ?30as évek a nagy klasszikusok kora, létrejön a Mojito, a French 75, a Side car, vagy a Presidente. A sor az idő teltével csak hosszabbodik és növekedik.

Napjainkban számtalan klasszikus él új ruhába öltöztetve, de riválisaik is szép számmal gyarapodnak, elég ha csak a Cosmopolitanre gondolunk. A XXI. században szinte mindenből lehet-szabad koktélt készíteni, ami a konyhában megtalálható, legyen az friss bazsalikom, fahéj vagy uborka. Számtalan új technika, íz és recept van mindenütt.

Nézzük meg, hogy hol kezdődött és merre tart a kevert italok valósága! Mert a kávé és koktélkészítés nem más, mint művészet, ahol a baristák fényes, tetszetős gépeken zenélő muzsikusok, a mixerek pedig nemcsak lenyűgöző akrobaták, de finomérzésű, lágy húrokat pengető, kreatív hagyományőrzők is.

A csészényi fekete ajándék

A kávé eredetéről különböző legendák születtek. Hogy mi a valóság? Szinte mindegy. A lényeg, hogy rátaláltak! Azóta földrészek és társadalmak kultúráját formálva vált sok százmillió ember életének részévé. Életünk részévé oly módon, hogy minden nap megajándékozzuk magunkat csodálatos aromájával és azzal a néhány perc békés nyugalommal, mely szertartásunk idejére kiszakít bennünket a hétköznapi valóságból.

Évszázadokra visszatekintő kávékultúrák Arábiától a világot körbeutazva Európáig. Főzött, forrázott, áztatott és kivonatolt italok, mind-mind meghatározói életünknek. A történelem nem ismer más hódítót, mely bájával az egész földet meghódította volna, csak Őt, a KÁVÉT! Na és az espresso, mely Itáliából a ?60-as években útra kelve világhódító útján a baristák kezei között új dallamokkal lepte meg rajongóit. Élvezzük együtt ezt az új szabadtéri koncertet, legyünk részesei a hódító és muzsikus legnagyobb magyarországi fellépésének a Millenárison, július 4-e és 6-a között!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » KÉK Fesztivál a Millenárison

Szóljon hozzá!