ZETApress

hírportál

Mátyás lett a király a Millenárison

Ki lesz a király a Millenárison? ? kérdeztük egy héttel ezelőtt. Stílusosan Lanczinger Mátyás az egyik nyertese a Reneszánsz Programiroda ? Hungarofest Kht. Film.hu partnerségével a Reneszánsz Év ? 2008 keretében meghirdetett, hétszázezer forintos összdíjazású Mátyás, a király képregény-pályázatának, tudtuk meg a díjátadó ünnepségen.

Mátyás műve egyöntetű sikert aratott a zsűri körében. A pályázat megosztott fődíjának másik tulajdonosa Zabos Csaba, alias Gyx. Az ő jutalmuk fejenként kétszázezer forint, valamint az Exit magazin kétszemélyes párizsi utazást ajánlott fel mindkettőjüknek. A megosztott II. helyezést Matheika Gábor ? Fafaragás, ?Mátyás kovács? valamint Kovács Péter ? vispetya ?Mátyás király és a cseh vitéz? című alkotásával nyerte meg. Az ő jutalmuk fejenként 75 ezer forint.

Szintén megosztott III. helyezést ért el Lakatos István ? elefes, Fórizs Gergely ? forig ?Mátyás király és a cseh vitéz?, Jámbor Lajos ? grafix ?Mátyás király és a kolozsvári bíró? és Haránt Artúr ? hardcorevina ?Mátyás király lopni járt? című alkotásaival. Rajtuk kívül a zsűri tíz pályázót grafikai oklevéllel, négy alkotót pedig dramaturgiai oklevéllel jutalmazott. Külön értékelt a zsűri egy pályázatot, amelyet ?Manga oklevéllel? jutalmazott. Szombat délben lezárult az interneten zajló közönségszavazás is, amelynek győztese Baska Balázs, alias Federico lett.

A díjátadó megnyitóján Gárdos Bernadett a Reneszánsz Programiroda vezetője többek között elmondta: ha valami igazán jól kifejezi a Reneszánsz Év ? 2008 mögötti gondolatiságot, akkor ez a kezdeményezés feltétlenül: múltba tekint, hiszen Mátyás szerepel a középpontban ? a kiírások a jól ismert mesék címeit adták meg kiindulásnak ? viszont kreatív és nagyon mai. A pályázat modern hagyományokat teremt, egy réges-régi kor mai olvasatát tárja elénk.

A pályamunkákat itt lehet megnézni. A Reneszánsz Év ? 2008 az Oktatási és Kulturális Minisztérium egy éven át tartó kulturális évadja, kétszáz programmal és pályázatokkal ? országszerte és határainkon túl. Az évad programjairól és pályázatairól itt olvashatunk.

Szóljon hozzá!