ZETApress

hírportál

Magyar Sydney

Magyar Katolikus Ifjúsági Napok Egerben

Július 15-e és 20-a között rendezik meg a XXIII. Ifjúsági Világtalálkozót az ausztráliai Sydney-ben. A II. János Pál pápa által 1984-ben elindított, általában háromévenként megrendezett katolikus világeseményt minden alkalommal más helyszínen tartják. Legutóbb, 2005-ben Kölnben gyűltek össze a világ katolikus fiataljai, köztük több ezer magyar.

A távolság és a költségek miatt ezúttal nagyságrendekkel kevesebb magyar, sőt európai tud részt venni a világtalálkozón. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ezért úgy határozott, hogy az Ausztráliában zajló nemzetközi eseménnyel párhuzamosan – számos európai országhoz hasonlóan -, Magyarországon nagyszabású találkozót szervez, amely tematikájában és felépítésében hasonlít majd a sydney-i rendezvényhez, de a magyarságot érintő témák és gondolatok is jelentős szerepet kapnak majd a napok során.

Ez lesz tehát a Magyar Sydney ? Magyar Katolikus Ifjúsági Napok, július 17-e és 20-a között Egerben. A Magyar Sydney mottója: Tanúim lesztek, amely a sydney-i rendezvény mottójához kapcsolódik. (Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek ? Apostolok Cselekedetei 1,8)

A találkozó célja: együtt élni és ünnepelni a világegyházzal, a Szentatyával, a sydney-i Ifjúsági Világtalálkozó résztvevőivel és a magyar katolikus fiatalokkal. Nagy hangsúlyt kap a rendezvényen a 2008-ra meghirdetett Biblia évének méltó megünneplése is.

A Magyar Sydney-re nemcsak magyarországi, hanem a határokon túli magyar katolikus fiatalok is meghívást kapnak, a szervezők mintegy háromezer fő részvételére számítanak. Hasonló léptékű országos katolikus ifjúsági találkozóra 2000 nyarán került sor Zánkán.

A programot az Egri Főegyházmegye a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága közreműködésével szervezi. Az Ifjúsági Világtalálkozóról, illetve a Magyar Sydney-ről bővebb tájékoztatás itt olvasható. Március 17-től működik ez a honlap is.

Szóljon hozzá!