ZETApress

hírportál

Érzékeny búcsú a Jelenben

Március első hétfőjén ünnepélyes búcsú helyszíne lesz a Jelen Kávéház: a műsorral egybekötött gyűjtés közösségi akció, amely fizetőeszközeink esztétikai értékeire és az általuk hordozott szellemi-filozófiai tartalmakra igyekszik ráirányítani a figyelmet. Nyitástól zárásig bárki leadhatja a nála ragadt egy- és kétforintosokat. Az akció célja alapanyag gyűjtése az egy- és kétforintos emlékművéhez. Aki nem érne oda időben, annak sem kell bánkódnia: a Jelen egész márciusban átveszi az adományérméket.

A művészet nemes céljaira összegyűjtött érmékből Mamikon Jengibarjan szobrászművész készíti el az egy- és kétforintos emlékművét. A műalkotás arra a viharszelekkel fényes korszakra fog emlékeztetni, mely az egy- és a kétforintosok kivonásával egyszer s mindörökre lezárult. Az emlékmű közterületen, méltó helyen kerül felállításra, lábánál pedig minden március 1-jén és 2-án koszorúzás lesz ? eképp tisztelegve a nagygombóc fagylalttól az üdvözítő semmiig vezető hosszú és rögös út előtt.

Néhány évtizede 1 forintért még két kisgombóc vagy egy nagygombóc fagylaltot kaphattunk, vagy egy villamosjegyet, 2 forintért pedig négy kisgombócot, két nagygombócot, vagy két villamosjegyet. Ma 1 forintért nem kapunk semmit, és nem kapunk semmit 2 forintért sem. A szocializmus és posztszocializmus alapvető érték- és mértékegységének megszűnése így a tartalom teljes kiürítésének össztársadalmi teljesítménye: posztneoavantgárd közösségi műalkotás. Áldozzunk a művészetre! Adjuk össze a sok kis réz- meg ezüstszín semmit, hogy a végső összeolvadásban egy nagy mű válhasson belőle! ? szól a budapesti művészetbarátok lelkes csoportjának felhívása.

A gyűjtés a Jelen Kávéházban, a józsefvárosi Márkus Emília utcában, a Corvin Áruház oldalában lesz holnap délután 4 órától hajnali 2-ig. Akadályoztatás esetén az adományérmék március 31-ig bármikor leadhatók ugyanott. Műsort is tartanak Érzékeny búcsú az egy- és kétforintosoktól címmel. Este 7-kor ?er-kölcs-ön?? ? a Morális Hitel Egyesület kérdései a pénz kapcsán, majd 8-kor Grencsó István és Hans van Vliet elfújják az egy- és kétforintos nótáját, Krajczár Imola elszavalja Fabatka Thamér: Elégia egy egyforintoshoz című költeményét.

Az ötlet gazdái és az akció szervezői: Adamik Lajos műfordító és Kerekes Anna művészettörténet-szakos hallgató. További információ Adamik Lajostól a 06-20/547-4108 mobilszámon, vagy itt kapható.

Szóljon hozzá!