ZETApress

hírportál

Faltól falig a budapesti ligeteken át

A török követség kérésére 1915-ben le kellett bontani az állatkerti minaretet, mert sértőnek érezték, hogy az Elefántház muzulmán mecsetre hasonlít. Az visszaépítés 1997-ben kezdődött, s a felújított épület 2001-ben a nemzeti örökség megóvásáért Európa Nostra-díjban részesült. Erről, és további 11 budapesti épületről olvashatunk Horgas Judit: Faltól falig ? budapesti épületek című művében. A fényképeket Ács Irén készítette, míg a könyvterv René Margit munkája.

Az épületek között szerepel többek között a Korányi Szanatórium, ahol a szerzőnő nagyapja, Dr. Levendel László orvos gyógyította a tüdőbetegeket. Akkoriban még nagy volt a szigor úgy a betegekkel, mint gyógyítóikkal szemben. Az orvosoknak is a kórházban kellett lakniuk, nem nősülhettek, heti egy napra és egy délutánra hagyhatták el az intézetet. Szabad idejükben, a hatalmas könyvtárban olvashattak, ezért aztán humán műveltségük a szépirodalmival vetekedett.

Olvashatunk még a könyvben az Astoriáról, a Nyugati pályaudvarról, múzeumokról, könyvtárakról, fürdőről, az Operaház és az Akadémia építéséről és a Vakok Intézetéről. Minden épületet sok-sok szebbnél szebb felvételen csodálhatunk.

A könyv méltó folytatása a szerzőhármas tavaly elkészített Fák közt, padon ? budapesti ligetek című művének. Az azonos tipográfiájú ikerkönyv 12 fővárosi szabadtéri pihenőhelyet mutat be a Városligettől a Népligetig. Megismerhetjük belőle a Füvészkertet, az Orczy-kertet, a Múzeum-kertet és a Károlyi-kertet Pesten, s az ugyancsak pesti XIII. kerülethez tartozó Margitszigetet. A budai ligeteket Vérmező, Városmajor, a Tabán és a Feneketlen tó, valamint a Mechwart liget képviseli.

Az érdeklődőknek a Budapesti Városvédő Egyesület Podmaniczky termében tegnap mutatták be a köteteket. A családi vállalkozásban létrehozott s a Hungart és a Fővárosi Közgyűlés Kulturális bizottsága által támogatott két képeskönyv megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban, vagy megrendelhető a kiadótól, a Liget Műhely Alapítványtól.

Szóljon hozzá!