ZETApress

hírportál

Jenő és Ágota

Október 13-án jelent meg A ponyva királyai sorozat első kötete: Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó. A minden hét szerdáján megjelenő A ponyva királyai sorozat régi adósságot törleszt: ponyvaként, olcsó, zsebbe süllyeszthető papírkötésben jelenteti meg Rejtő Jenő és Agatha Christie 20-20 felejthetetlen művét közel egy éven keresztül.

A 115 éve született Rejtő Jenő és a 120 éves születési jubileumát ünneplő Agatha Christie ? a ponyva megkérdőjelezhetetlen klasszikusai ? kortársak voltak. Az abszurd humor és a fondorlatos cselszövés királyai ? tudomásunk szerint ? nem találkoztak, pedig megoszthatták volna egymással műhelytitkaikat: remekműveikkel hosszú-hosszú évtizedek óta százmilliókat szórakoztatnak. Rejtő Jenő és Agatha Christie letehetetlen történeteit ugyanúgy imádják a kamaszok és a nagyszülők, köteteit egymás kezéből kapkodják anyukák és apukák, háztartásban dolgozók és menedzserek ? ők valóban mindenki kedvencei.

A sorozat első Rejtő-kötete: A tizennégy karátos autó

Gorcsev Iván milliomosként ? mert ennyit nyert a makaón ? magántitkárává fogadja Vanek urat. A furcsa öltözetű és kimért modorú gentleman egyik munkaköri kötelessége az, hogy helyettesítse Gorcsevet az idegenlégióban. Vanek úr itteni működése többször az agyvérzés közelébe juttatja elöljáróit, akiket kalap-, pontosabban kepiemeléssel köszönt, egyik bajtársának pedig elárulja, hogy ő szimbólista, s tudni illik, hogy a szimbóla egy igen finom hangszer, amit három részből kell összecsavarni? Ezenközben az igazi Gorcsev elnyeri szerelme kezét, s mellékesen visszaszerzi jövendőbeli apósa aranyból készült autóját.

A első Agatha Christie-kötete: a Tíz kicsi néger

Október 20-án jelent meg a Tíz kicsi néger Agatha Christie legnépszerűbb, legkeresettebb kötete: szerte a világon több mint száz millió példányt adtak el belőle, minden idők egyik legnagyobb sikerű krimije.

A Tíz kicsi négert Agatha Christie egyik legjobb, legeredetibb műveként tartják számon ? valódi klasszikus. Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe.

A tulajdonos azonban nincs sehol? A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak? A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó. A sztori vezérmotívuma, a Tíz kicsi néger gyermekmondókája: Tíz kicsi néger éhes lett egyszer; s vacsorázni ment…

Ma következik Rejtő Jenő: Az elátkozott part

Csülöknek nincs pénze, és nincs lakása, éppen ezért barátjával, Tuskó Hopkinsszal felkeresik a Török Szultánt, aki egy uszály fenekén vesztegel; neki nadrágja sincs. Sürgős dolgára hivatkozva kölcsönveszi a vendégként érkező Tuskó Hopkins nadrágját, de a megjelölt időben nem a nadrágot küldi vissza, hanem egy levelet, amely szerint az uszály egyik ládájában hulla van. Most tehát Tuskó Hopkins marad nadrág nélkül, így Csülök megy el segítségül hívni Senki Alfonzot, de mire visszatér vele az uszályra, ama bizonyos ládában már Tuskó hullája heverész. Mire pedig orvost is sikerül keríteniük ? ez a hulla is eltávozik. A sorozatos rejtélyek sem gátolják azonban a három barátot abban, hogy kezükbe vegyék Laméter hajóskapitány ügyét, aki éppen kiszabott halálbüntetésének végrehajtását várja?

És egy MEGLEPETÉS! A ponyva királyai sorozat húsz darab Rejtő kötetének 3. lapján található kupon hiánytalan összegyűjtésével a jókedven túl egy aranyszínű Volvo személygépkocsit is nyerhet! A részletek és a játékszabály idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!