ZETApress

hírportál

Szombati Dömötör

Hogy mi az a dömötörözés? Szombati Műhely a Néprajzi Múzeumban. S miként zajlik a juhtor? Október 30-án délelőtt ez is kiderül, meg az is, hogyan fosztják a kukoricát. A Néprajzi Múzeum Barátainak Köre családok részére ajánlja kézműves műhely és mese-játszóház programját.

A program a jeles napokhoz és kalendáris ünnepekhez kapcsolódó kulturális örökség elemeit használja fel, vagy a népi kultúra más közösségi alkalmait eleveníti meg. Kézműves foglalkozás indítja és kíséri végig az egész eseményt. Az egyszerű tárgyak, figurák és játékok, amelyeket készítenek, maguk is kapcsolódnak a paraszti életmód adott hónaphoz kötődő munkáihoz, ünnepeihez, szokásaihoz. A tárgykészítés közben énekelnek, zenét és mesét hallgatnak, beszélgetnek. A foglalkozás végén a tárgyak életre kelnek, a gyerekek és felnőttek átváltoznak mesehősökké. A programsorozat indítását a Néprajzi Múzeum Barátainak Köre Egyesület kezdeményezte.

A Néprajzi Múzeum Barátainak Köre Egyesület Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott projektje 2009. decemberben kezdődött. Célja, hogy a Szombati Műhely foglalkozásai eljussanak óvodákba, iskolákba, családi hajléktalanotthonokba és nevelőintézetekbe. A Szombati Műhely foglalkozásain növényi anyagokból, hagyományos eljárásokkal tárgyakat és bábokat készítenek, majd életre keltik azokat.

Az elhangzó történetek, mondókák, dramatikus játékok a hagyományos paraszti kultúra ünnepeihez kapcsolódnak. A program olyan tárgyi és szellemi tudást állít a családi kézműves- és mese-játszóházi foglalkozások mellé, amit a Néprajzi Múzeum nyújt. Egy éven át lehetőség nyílik arra, hogy etnográfusok, oktatási és kisebbségi szakértők folyamatos közreműködésével összegezzék a tapasztalatokat, és közösen fejlesszék azokat további felhasználók számára is alkalmazható programmá.

Munkatársak

A Szombati Műhely alapítói: Barta Márta játéktulajdonos, Kőmíves Zoltán író és tárgyalkotó, Rékai Miklós etnográfus; a Cilinder Alapfokú Művészetoktatási Iskola művésztanárai; a Néprajzi Múzeum munkatársai közül Kupenova-Rónai Tánya kulturális menedzser, Koltay Erika és Bodnár Kata múzeumpedagógusok, Dr. Sedlmayr Krisztina etnográfus, a Néprajzi Múzeum Közönségkapcsolati Főosztályának vezetője, valamint Dr. Szacsvay Éva etnográfus, Granasztói Szilvia művésztanár és Menyhért Ildikó tanító, cigány kisebbségi oktatási szakértő. Kérik a vendégeket, hogy legkésőbb 11 óráig érkezzenek meg, mert később nehéz bekapcsolódni a programba.

Szóljon hozzá!