ZETApress

hírportál

Borászok főztje a Symbolban

Így főznek a borászok! Kóstolófesztivál lesz október 29-30-án a Bécsi úti Symbol Budapestben! Ilyen még nem volt: 80 borász ételét keltik életre egyedülállóan és megismételhetetlenül, s ezt a nagy ötletet ? bármily hihetetlen is ?, egy könyv születése sugallta.

Őszy-Tóth Gábriel író-producer és felesége, Balla Ibolya 2009 nyarán arra az elhatározásra jutottak, hogy folytatják az Így főznek sorozatukat, és meglátogatják Magyarország történelmi borvidékeit. Az előző kötet még 2001-ben jelent meg Így főz a Tisztelt Ház címmel, és abban száz parlamenti képviselő mesélt a gasztronómiai élményeiről ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Ezúttal a lelkes házaspár több mint 130 borászatot járt be, mintegy hatszázféle bort kóstolt meg, s végül a könyvben 81 neves magyar borászt szólaltattak meg. A szerző legfőbb célja ezzel a könyvvel, hogy népszerűsítse a borfogyasztást, a magyar borászokat, és azt a gasztrokultúrát, ami Franciaországban és Olaszországban már régóta kitűnően működik. Éppen ezért a könyvet is úgy szerkesztették, hogy minden borász két oldalt kapott: az egyiken egy izgalmas gasztronómiai beszélgetés olvasható, a másik oldalon a borász kedvenc étele nagyméretű színes fotóval illusztrálva, s hozzátéve az ajánlott bor palackfotója, valamint a recept.

A szerzőpáros arra gondolt, hogy azokat az ízeket, amelyeket útjaik során megkóstoltak, a nagyközönség számára is elérhetővé kellene tenni. Így született az ötlet, hogy a könyvet étlapként felhasználva megfőzetik a könyvben szereplő mind a 81 ételt, ami már önmagában is VILÁGSZÁM! Elhatározták, hogy a kétnapos fesztiválon lehetőséget teremtenek arra, hogy az emberek összekóstolhassák a 81 borász kedvenc ételét az általuk ajánlott borral. Addig keresték a helyszínt, míg rá nem találtak a Symbol Budapestre.

A Symbol épületkomplexuma kiválóan alkalmasnak tűnt a rendezvény megvalósítására, s mivel a Symbol vezetése nyitott volt a rendezvényre, összefogtak a szerzőpárossal, hogy megszervezzék ezt az Ilyen még nem volt eseményt. Külön kuriózum, hogy a Kóstolófesztiválon élőben is fellép a Borászok Kórusa, valamint számos zenei koncert is gazdagítja az eseményt. A fesztivál házigazdája pedig Rókusfalvy Pál, aki borászként a könyvben is szerepel.

A szerzőpáros sokat gondolkodott azon, hogy mivel várják az érkező vendégeket, amíg a csévékbe kerülnek a finom falatok. Végül úgy döntöttek, hogy a borászok kreativitását bevonva ínyenc-krém versenyt rendeznek, s a borászok a saját receptúrájuk által alkotott krémmel szállnak versenybe. S mivel a szerző rátalált a házi margarin elkészítésének receptjére, úgy döntöttek, hogy ezt az alapot használják a krémek kikeveréséhez, hiszen a margarin visszafogott íze lehetőséget ad a változatos ízesítésre. Mivel a borászok évente sok-sok borkóstolót tartanak, és sokszor nincsen lehetőségük arra, hogy komolyabb ételeket főzzenek, az ínyenc-krém remek lehetőség a vendégek fogadására, hiszen gyorsan elkészíthető, és kiemeli a bor ízvilágát.

Ízelítő a Kóstolófesztivál programjaiból

Pénteken 16-tól 21 óráig: Házi készítésű ínyenckrém-kóstoló, Budapest Ragtime Band, Jazz est ? Váczi Eszter Quartet, sorsolás értékes díjakkal, a borászok által készített ínyenckrém verseny eredményhirdetése.

Szombaton 10-túl 15 óráig: Házi készítésű ínyenckrém-kóstoló, Óbudai Danubia Zenekar ? vonósnégyes, sorsolás értékes díjakkal, a borászok által készített ínyenckrém verseny eredményhirdetése. Délután 4-től fél 9-ig: Házi készítésű ínyenckrém-kóstoló, Bordalest ? Vivat Bacchus, Borászok Kórusa, sorsolás értékes díjakkal, fődíj: Caprice Diamond Cuvée, és a borászok által készített ínyenckrém verseny eredményhirdetése.

Mindkét napon borászok főztjét ehetjük a Symbolban. A fenti programok melletti állandó rendezvények: könyvdedikálás és vásár, a Pénzverő Rt. kiállítása a borvidékek érméiből, SEIKO órakiállítás, CAPRICE ékszerkiállítás, fotószalon. Koccintson kedvenc borászával! Ingyenes Kóstoló Magazin.

Szóljon hozzá!