ZETApress

hírportál

Színezd át a világot!

Ha azzal keresne meg valaki, hogy kedvedre válassz egy országot, ahol reggeltől estig gyakorolhatnád a nyelvet, amit hosszú évek óta gyűrsz, vagy éppen most kezdesz el tanulni ? tétováznál? Vagy már pakolnál is, és irány Új-Zéland, Írország, Barcelona vagy Japán?

Azért szánj időt arra, hogy a számodra lehető legjobb iskolát és szállást találd meg ? még itthonról! Egyáltalán nem mindegy, hova érkezel. Még kevésbé, hogy milyen szálláshelyen hajtod majd le a fejedet, hogy kollégiumban vagy épp egy családnál szállásolnak el. És persze legalább ennyire fontos, hogy a nyelviskola, ahol napi 4-5 órát töltesz, az a hely legyen, ahol a lehető legtöbbet tanulhatsz, ahol a világ különböző részeiről érkező csoporttársaid megannyi új ablakot nyitnak a világra azon a nyelven, amelyet közösen tanultok.

Ugye nem kérdés, hol jobb nyelvet gyakorolni, tanulni: saját országodban vagy anyanyelvi környezetben? Mint ahogy az sem, hogy légy bár pályakezdő vagy gyakorlott munkavállaló, pályád sokkal sikeresebb lehet, ha anyanyelvi környezetben elsajátított nyelvismerettel rendelkezel. Ma már mindenhol elismerik a nyelvtudás szükségességét, a multinacionális vállalatoknál kifejezetten követelmény egy-két nyelv aktív ismerete.

És az is igaz, hogy a nyelvvizsga bizonyítványod csupán egy okirat, a valós nyelvtudásod pedig könnyűszerrel lemérhető. Egy állásinterjún, különösen idegen nyelvű interjún pedig jóval magabiztosabban szólal meg bárki, ha már van tapasztalata egy adott országban élők gondolkodásmódjáról is. Miért is ne adnál még több esélyt magadnak egy sikeres interjúra?

Ma már egyre több nyelviskola kínálja útjait a világ szinte minden részébe, a két hetes kurzusoktól egészen az iskolai éven át tartó képzésig. Egy ilyen nyelvtanulási lehetőséggel a külföldön tanuló diák időt nyer, és sokkal több olyan hasznosítható információval gyarapodik, amit az itthoni nyelviskolák nem tudnak biztosítani. Aki hosszabb távon gondolkodik, a tanulás mellett akár munkát is vállalhat külföldön, előteremtve a kint tartózkodás költségeinek egy részét.

Ahogy Pein Mariann, az Inside Word Nyelvoktató és Nyelvi Utaztató Központ vezetője fogalmaz: ha az ember hosszabb rövidebb ideig külföldön tanul, azzal saját világát színezi ki. Olyan új ismeretségeket köthet, új, ott élő barátai segítségével olyan új oldaláról ismerheti meg a várost, az országot és a nyelvet, ahogy itthon ezt soha nem tehetné meg. Semmivel nem pótolható, az anyanyelvi környezet, és még kevésbé az, ha idegenben arra van ?kényszerítve? a nyelvtanuló, hogy minden pillanatban használja a választott nyelvet. A metrón, a kollégiumban, az egyetemen, a családnál, ahol a nyelvtanfolyam ideje alatt él.

Ahhoz persze, hogy ne egy teljesen ismeretlen közegben kelljen megtalálni a megfelelő nyelviskolát, a szállást, jól jön némi hazai segítség. A kipróbált nyelviskolákban, a nyelvtanfolyamokon nem érheti meglepetés a tanulót, mint ahogy a szállás tekintetében sem ? értük az adott oktatási intézmény vállal kezességet. Való igaz, nem elhanyagolható költség, ha az ember néhány hét erejéig külföldi nyelviskolát választ, de például a ?tanulás és munka? programban a külföldön vállalt munkáért járó fizetéssel már csökkenteni tudja kiadásait. Hogy melyek a legnépszerűbb nyelvtanulási formák és helyszínek?

Sokan választják az intenzív nyelvtanfolyamokat, ifjúsági nyelvi táborokat, vagy épp a hosszabb távra szóló középiskolai tanévet, a ?tanulás és munka? programokat. A népszerű országok között pedig Málta és Anglia szerepel a leggyakrabban, de egyre közkedveltebbek az USA-ban és Új-Zélandon tartott nyelvtanfolyamaink is. Ez többes szám első személy marad, vagy csak nyelvtanfolyamok? Külföldi nyelvtanfolyamok kiválasztásához szívesen nyújt segítséget az Inside Word csapata!

Szóljon hozzá!