ZETApress

hírportál

Meseváros épül a Kossuth téren

A világ legnagyobb adventi kalendáriuma, karácsonyi kisvonat, versmondó versenyek és betlehemi játékok várják sok egyéb program mellett a gyermekeket és családjukat december 6-a és 24-e között a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal által szervezett, az Ország Karácsonya nevű rendezvény betekintést enged a magyar karácsonyi hagyományokba, szokásokba és bemutatkozási lehetőséget kínál számos hazai iparművésznek, népművésznek.

A világ legnagyobb adventi kalendáriumát mutatja be idén a Miniszterelnöki Hivatal a karácsony előtti időszakban a Kossuth téren. December 2-ától kezdve a Parlament épületére vetített színes fényjáték során minden nap fél 5-kor kinyílik egy-egy virtuális ablak karácsonyi motívumokkal.

December 6-án az óriáskalendárium mellett Meseváros nyit a Parlament előtt, és elkezdődik az Ország Karácsonya. A 18 napos rendezvénysorozatra gyerekeket és felnőtteket egyaránt vár a Miniszterelnöki Hivatal. Hétköznapokon 10 és 18 óra, a hétvégeken pedig 10 és 19 óra között különféle játékok, előadások, karácsonyi vásár és egyéb szórakozási lehetőségek közül választhatnak a látogatók.

December 6-án este fél 6-kor a térre érkezik a magyar Mikulás, majd csatlakozik hozzá egy időre lappföldi kollégája, Joulupukki is. A magyar Mikulás ezt követően december 16-ig a téren felállított Mikulásházban fogadja a gyerekeket, akik fényképezkedhetnek is vele. A helyszínen készült fotót a kicsik kinyomtatva kapják meg. December 6-án este fél 7-kor felgyulladnak az Ország Karácsonyfájának fényei az Országház előtt. A karácsonyfa idén az erdélyi Szovátáról érkezik a Parlament elé.

A világ legnagyobb adventi naptára az Ország Karácsonyán

December 6-ától december 24-ig elsősorban a gyermekeket várja majd a Meseváros. Ők a helyszínen megtanulhatnak ajándékot csomagolni, szaloncukrot, mézeskalácsot és szalmabábut készíteni, indulhatnak karácsonyi versmondó versenyen, vonatozhatnak az ünnepi dekorációba öltözött kisvasúttal, vagy korcsolyázhatnak a téren felépített mini-jégpályán. December 23-án és 24-én pedig élő állatokat is felvonultató betlehemi játékokat nézhetnek meg az Angyalházban.

A szervezők a felnőttekre is gondoltak: ők betekintést nyerhetnek a magyar karácsonyi hagyományokba, szokásokba, népi játékokba, megismerhetik például a Luca napjához fűződő hiedelmeket, 24-én pedig Paradicsomjáték címmel Ádám és Éva történetét bemutató táncjátékot láthatnak. A programok mellett magyar iparművészek, kézművesek munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók és válogathatnak az elkészített termékekből. A felnőttek és gyerekek egyaránt megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait a Parlament előtt: többek között forralt bort, sült gesztenyét, sült tököt, hurkát és kolbászt kínálnak majd az árusok.

Szóljon hozzá!