ZETApress

hírportál

Dolce Vita a Budai Várban

Idén már negyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál ? tudtuk meg a Red Lemon ügynökségtől. Az ínyenc ital ? és ételkedvelők több százféle pálinkából és kolbászból választhatják ki a számukra legkülönlegesebb főzetet és ízt.

Idén a grappák is bemutatkoznak, amelyeket az olasz gasztronómiai szakértő, Gianni mutat be az érdeklődőknek a Budavári palota Savoyai teraszán és Halászó Fiú teraszán október 7-től 10-ig. A hivatalos megnyitó október 8-án, pénteken 17-től 19 óráig.

A gasztronómia fellegvárává alakul át idén is a főváros talán legszebb helyszíne a Budai Vár. A legnemesebb pálinkák, kolbászkülönlegességek és kulináris ínyencségek, valamint pazar zenei csemegék várják a látogatókat a Budai Várban, ahová idén Olaszországot és nemzeti italát, a grappát hívták meg vendégségbe a Pálinka- és Kolbászfesztivál szervezői.

Igazi gasztronómiai legekkel találkozhatunk: Magyarország legnagyszerűbb mesterei és főzdéi vonultatják föl legfinomabb pálinkájukat, kedvünkre kóstolhatunk a legismertebb olasz törköly- és szőlőpárlatokból, a grappákból, a legízletesebb kolbászokból válogathatunk és a legkülönlegesebb és legínycsiklandóbb kulináris élvezetekből szemezgethetünk.

Gianni a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon

Olaszország, mint a Pálinkafesztivál idei meghívottja bemutatkozik leghíresebb párlatával. Ráadásul az itáliai törköly- és szőlőpálinka világába egy igazi gasztronómiai szakértő, Gianni avatja be az érdeklődőket, aki elfogadta a szervezők felkérését, és a Várban felállított olasz ?negyedben? házigazdaként fogadja a vendégeket, illetve árulja el a grappa készítésének titkát, és tart beszámolót az olasz pálinkázási szokásokról.

A magyar pálinkakészítők közül mintegy 20 főzde képviseli magát és közel 10 kolbászos stand állít ki a rendezvényen. A fenséges ízekhez minőségi zenei kínálat is párosul! A fesztivál látogatói először kóstolhatnak az idei termésből készült pálinkákból, kedvükre iszogathatnak a legnépszerűbb mézes különlegességekből, és az egyre kedveltebb pálinkakoktélokból.

A szervezők ezúttal is szeretnék felhívni a figyelmet a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés fontosságára, és persze nem utolsó szempont az sem, hogy minél több külföldi és belföldi látogató megismerje a magyar pálinka- és kolbászkülönlegességeket.

Gianni nem iszik munka közben

A mértéktartás híve az olasz macsó! Gyakran hívják oda asztalukhoz Giannit vendégei, hogy együtt koccintsanak az étterem urával. Ám ő általában nemet mond, hiába kérlelik. Persze nem udvariatlanságból, csupán azért, mert szerinte semmiféle szeszes ital nem fér össze a munkával. A gasztroszakértő tizennyolc éves korában kóstolt először alkoholt és akkor tapasztalta meg, hogy az igazi Dolce vita lényege a mértéktartás: élvezni kell az ízeket!

Igyál, de csak mértékkel! ? vallja a hazánkban élő olasz macsó, Gianni, aki szerint az alkohol nem fér össze sem a munkával, sem a sporttal. Azonban, ha mulatásról van szó, nem hiányozhat az asztalról a pálinka vagy a grappa. Gianni ugyanis egyiket sem veti meg.

Bevallom, amióta itt élek, megszerettem a pálinkát, kiváltképp a szilvát, a barackot és a bodzát. Egy a lényeg, ne kaparja a torkom, ugyanis az olasz grappához vagyok szokva, amely maximum 40-43 fokos lehet. S míg itt sokan kísérővel isszák, Olaszországban a grappát magában fogyasztják, hogy élvezzék azt az ízt, amit a nedű ad ? árulta el Gianni, aki nagy örömmel fogadta el az idei Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál meghívását, ahol az olasz italkülönlegességeket mutatja be a látogatóknak. Gianni szerint az étel, ital mind képes arra, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket. Egy finom vacsora, egy kis esti iszogatás, vagy akár egy disznóvágás, mind a baráti együttlétek alapjául szolgálhatnak.

A kulinaritás az összetartás egyik legszebb kifejezési formája. Most például nagyon örülök annak, hogy a fesztiválra kilátogat velem a kedvesem is. Igaz, ő nem szereti a pálinkát, de biztos, hogy megkóstoltatom vele a kedvenceimet ? árulta el jól ismert csibészes mosolyával Gianni, aki szerint az október 7-10-e közötti Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál sokat tesz a magyar hagyományőrzéséért.

Szóljon hozzá!