ZETApress

hírportál

Építsük meg Karácsonyra a Bibliát!

Brendan Powell Smith könyve a karácsony történetét meséli el az eredeti bibliai szöveg felhasználásával úgy, hogy minden egyes jelenet lego-elemekből van felépítve. S hogy miért különleges ez a könyv? Miben különbözik a boltokban kapható, gyerekeknek szóló Biblia-feldolgozástól? Két ok miatt is: egyrészt itt az eredeti bibliai szöveg szerepel ? azaz nincs ?lebutítva? a könnyebb emészthetőség kedvéért ? ahogy ezt mondani szokás.

Mivel egy oldalon egy vagy két mondat szerepel, kiderül, hogy a szöveg tökéletesen érthető a kisgyerekek számára is. Másrészt ? és ez a könyv igazi különlegessége ? a szöveg egész oldalas illusztrációja minden esetben kizárólag lego-elemekből van megépítve, ami minden gyerekben az ismerősség érzetét kelti, hiszen nem nagyon van olyan kis- és nagykorú, aki ne ismerné, és ne szeretné a legót.

Biblia és lego? Sokaknak talán meglepetést okozhat elsőre ez a párosítás. Mert hát micsoda ötlet lego-kockákból megépíteni a bibliai történeteket? Micsoda különleges ötlet! Egy ilyen különleges könyvet kapunk most, egy gyerekkönyv-sorozat első darabját, melynek címe: Építsük meg a Bibliát! ? Karácsony. Az Elefánt és Kastély Kiadó tájékán fellelhető számos kisgyerek fantasztikus lelkesedéssel fogadta a bibliai lego-történetek ötletét, és ez sarkallta őket a könyv megjelentetésére is.

Csodálatos látni, ahogy egy kis fantázia segítségével egy jól ismert kalóz figura, egy mentőautó-tető vagy egy robot-alkatrész miként nyer új értelmezést egy bibliai történet részeként. Az egyes jelenetek rendkívül szellemesek, ugyanakkor nem túl bonyolultak, úgyhogy bárki kedvére belevághat a megépítésükbe. Mert hát így karácsony táján, ha kőből, fából, üvegből, fröccsöntött műanyagból és annyi minden más anyagból lehet kis betlehemeket találni, miért ne építhetnénk mi magunk is egyet legóból?!

A könyv ötlete és a jelenetek megépítése egyébként egy amerikai fiatalembertől, Brendan Powell Smith-től származik, aki lassan az egész Bibliával készen lesz. Először csak a honlapján mutatta be a munkáit, de akkora volt a sikere, hogy elkezdte könyv formájában is kiadni az egyes történeteket. A Karácsony mellett rövidesen a Tízparancsolat és a Fejezetek a Teremtés Könyvéből is megjelenik magyar nyelven. Az oldalukon a bibliaépítésről a nemzetközi sajtóban bőségesen megjelent cikkek, tévé- és rádióműsorok között keresgélhetünk.

Szóljon hozzá!