ZETApress

hírportál

Könyvek és filmek a múzeumban

Néprajzi és kulturális antropológiai könyvek bemutatója és vására lesz holnaptól szombatig a Néprajzi Múzeumban ? tudta meg Lantai József a sajtótájékoztatón.

A Magyar Néprajzi Társaság és a Néprajzi Múzeum immár harmadik alkalommal közösen rendezi meg a néprajzi és kulturális antropológiai könyvek bemutatóját és vásárát a Néprajzi Múzeumban. A könyveket ezeken a napokon kedvezményesen vásárolhatja meg az érdeklődő közönség.

A határon inneni és túli tudományos intézmények színe-javát felvonultató háromnapos rendezvényt emlékkonferencia, filmvetítések és könyvbemutatók színesítik. Ezen a hétvégén a Kulturális Örökség Napja alkalmából a Néprajzi Múzeum ingyen látogatható!

A program csütörtök délután 3-tól 4 óráig könyvbemutatóval kezdődik a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszékén oktatók kiadványaiból (Bán András: A vizuális antropológia felé, Biczó Gábor: Hasonló a hasonlónak, R. Nagy József: Boldog téglafalak között), valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum legújabb könyvéből (Kemecsi Lajos: Felföldi mezőváros) Fél 5-től este 6-ig filmvetítés a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszék és a Kunt Ernő Képíró Műhely anyagaiból.

Szeptember 17-e, péntek: 14-től 16-ig könyvbemutató a Magyar Néprajzi Társaság Digitalizált Ethnographia, Akadémiai Kiadó legújabb kiadványaiból. Flórián Mária: A nép követte a szabást. Folyamatok a magyar paraszti öltözködés alakulásában. Gulyás Judit: Mert ha írunk népdalt, mért ne népmesét? A népmese az 1840-es évek magyar irodalmában. Tátrai Zsuzsanna: A pünkösdnek jeles napján. Pünkösd a XIX-XX. századi magyar néphagyományban. Balázs Lajos: Paraszti nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomonkoson című könyvéből. 16-tól 18-ig filmvetítés, Tari János: Fába szorult lélek című alkotása, valamint válogatás a Néprajzi Múzeum archív anyagaiból.

Szeptember 18-a, szombat: 14-től 16-ig könyvbemutató a Néprajzi Múzeum kiadványaiból (Csupor István: Céhes kerámiák, Katona Edit: Feliratos tárgyak) és az Európai Folklór Intézet legújabb kiadványaiból (A világ eposzai sorozat és a Sustainable: Heritage című konferenciakötet) 16-tól 18-ig filmvetítés a MaDok-programon belül elkészített Kortárs jelenségek mozgóképes dokumentálása során elkészült filmekből és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum anyagaiból.

Résztvevők: Egyesületek, civil szervezetek, intézmények: Európai Folklór Intézet, Györffy István Néprajzi Egyesület, Magyar Néprajzi Társaság, MTA Néprajzi Kutatóintézet, Néprajzi Múzeum, NM Baráti Köre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Felsőoktatási intézmények: DE Néprajzi Tanszék, ELTE Néprajzi Intézet, ELTE Kulturális Antropológia Tanszék, ME Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszék, PTE Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszék, SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszék. Kiadók és könyvterjesztők: Akadémiai Kiadó, Arcanum Kft, Budapesti Teleki Téka, Históriantik Könyvesház, L?Harmattan Kiadó, Xantusz ? határon túli könyvek kis- és nagykereskedelme.

Szóljon hozzá!