ZETApress

hírportál

Sztárok a Tropicariumban

Egy rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Notebookstore.hu számítógépes cég az elmúlt héten a Tropicariumban, mivel a közelmúltban lezajlott Mexicói-öbölbeli olajkatasztrófa vízalatti állat és növényvilágra mért csapása az egész földet megmozgatta.

Az elsejei eseményről mi is beszámoltunk. A szervezők most egy képes beszámolót juttattak el róla nekünk, melyben a sztárokkal folytatott beszélgetések olvashatók. ? Meg kell őriznünk a természet szépségét, hiszen nem is a föld miatt, hiszen az újra regenerálódik, hanem mindinkább magunk miatt, amíg mi élünk benne, addig legyen normális, tiszta, védett. Saját magunk miatt kell óvni és védeni a környezetet ? mondta el Varga Viktor arra a kérdésre, hogy miért állt a kezdeményezés mellé.

Viktor szemtől szemben, testközelben barátkozott a vízi állatokkal, cápákkal és halakkal a medencébe alámerülve, boldog mosollyal az arcán miközben a csodás vízi élővilág szépségeiben gyönyörködött. Nagy boldogságban úszik azóta is, és az élménytől, ha akarna, se tudna szabadulni. ? A cápák között nagyon nagy élmény volt nekem, imádom a nem szokványos dolgokat. Olyan állatokkal együtt lenni, amikkel az ember nagyon ritkán ?találkozik?, és még a közelségük is veszélyes, egyszerűen kimondhatatlanul durva volt. Az elején beúszott egy rája, mert nyitva volt a rácsnak a kiskapuja, tulajdonképpen megmentettem magam ? nevetett fel Viktor.

Nem volt halálfélelmem, az lett volna inkább a sokkoló, ha a cápa jött volna be, valószínű nem lett volna olyan barátságos velem, de szerencsém volt. Leengedve cápának éreztem magam. Haraptam a rácsot, úgy éreztem benne a magam, mint akit elzártak a külvilágtól és el kell harapnom a rácsot, hogy megmeneküljek.

Hamarosan érkezik az új számom. Nagyon szeretik a rádiókban a ?Zöld az ég? című dalt, és nem akarják még levenni. Ha kijön egy új dal, akkor csere lenne, így kértek egy kis haladékot. Ez talán még jó is, így még jobban kiéheznek az új dalra. Szerintem még jobb lesz, mint az előző. Nagy sikert remélünk ennek is, ugyanis aktuális lesz, tehetségkutató műsorokról szól, erről az életformáról. Emellett a stílus is olyan lesz, hogy mindenki hallgathatja, próbáltunk olyan számot összehozni, aki mindenki számára megfelelő. Ma kezdődik pont az album felvétele, és minden percem a stúdióba fogom tölteni, elindulok, reggeltől estig fogom tölteni ott az időt, és nagyon izgatott vagyok ? avatott be terveibe az énekes.

Horváth Éva természetvédőnek vallja magát, és igen fontosnak tartja ennek a védelmét is: ? Szörnyűséges dolog, hogy ilyen katasztrófák történhetnek. Az ilyen balesetek nagy csapást mérnek a természetre. Egy-két hónap és az egész mexikói-öblöt romba döntötte. A BP annak ellenére fúrt, hogy felkészültek volna egy ilyen méretű katasztrófára, most aztán sokkal többe kerül helyrehozni ezt. Ezt már nem tehetik meg büntetlenül!

Nem lehet tovább kizsákmányolni a természetet, hiszen ez is véges és ezt kezdik az emberek is észrevenni. Nagyon jónak tartom, hogy az Államok és Obama elnök is mellé állt a helyrehozatalnak. Nagyon örültem a megkeresésnek, mert nem tudtam, milyen módon lehetne segíteni. Nagyon pozitív dolog, hogy itthon is van olyan lehetőség, ami a katasztrófa helyrehozatalát támogatja.

Éva álmai közé tartozik, hogy egyszer cápák közé merüljön le. Én mondom, le a kalappal a bátorsága előtt, ugyanis egy nem mindennapi élményben volt része, ha azt élménynek lehet nevezni, hogy valakinek halálfélelme volt: ? Amikor Kenyában voltam csak kagylókat gyűjtöttem,s egyszer csak olyat éreztem, mintha kést döftek volna belém, léptem kettőt. Huh mondom itt valami nem jó, mire léptem tízet, akkor már éreztem, hogy méreg van a szervezetemben, abban a pillanatban el kezdett ez fölfelé kúszni. Bekerültem a kórházba és mondtam a doktornak, hogy vágja le a lábam, valamit kezdjen velem, mert egyszerűen megőrülök. Horrorisztikus történet én azt gondolom, ott halálfélelmem volt.

Megetették az állatokat

Mujahid Zoli Horváth Évivel felváltva majmokat etetett, a kezükben mászkáló kukacokkal csalogatva őket. Évi volt a legbátrabb: a majmok után már-már gyakorlott kígyószelídítőként kedves mosollyal az arcán viselte, ahogy a kezéből a hátán keresztül a feje tetejére kúszik a kígyó, majd továbbhaladva tekergett a vállán átkúszva, aztán a táskáján keresztül körbetekerte az egész testével. Nagy Adri bátran csalogatta a tenyeréből etetve az összes madarat, mit sem törődve a félelmetes méretű csőrökkel.

Horváth Tomi és zenekara, a HT3 összefogott Nagy Adrival és nagyokat nevetve kezükből etették a rájákat, akik hálából akkorákat csapkodtak, hogy a sztárjaink nagyokat ugrálva hátráltak el többször a medencétől, hogy mimnél kevesebb vizes ruhával ússzák meg a kalandot. Eszes Szabi félénk mosollyal és óvatoskodva ment a piranhák etetésére, hiszen nem tudta ez miből áll és csak akkor nyugodott meg, amikor biztos tudattal túl volt rajta és már nem voltak kétségei, hogy épp karral megússza.

S miért adott helyet épp a Tropicarium az eseménynek? ? Fő célunk a természet szeretetére, megbecsülésére és a szabadidő hasznos eltöltésére való nevelés. Törekvésünk, hogy minden ember megérezze, milyen értékek léteznek Földünkön és mennyire fontos, hogy ne tegyünk kárt bennük ? vallották.

A világ egyre több pontján ismerik föl az emberek, hogy a fölgyorsult élettempó és az ipari és információs társadalom kiszakította a ma emberét eredeti természetes közegéből. Egyre nagyobb az igény főleg a városi emberekben, hogy újra élesszék kapcsolatukat a természetes élővilággal. Az emberek számára valóságos örömforrás az állat- és növényvilág újra fölfedezése. A Tropicarium megálmodóit az a szándék vezette, hogy bemutassák Földünk élővilágának néhány csodáját abban a reményben, hogy szolgálatot tesznek a természet értékeinek védelmébe.

Védett halak és védelmük

Bár a védett halaink elég aprók és nem is színesek, mégis különlegesek, érdekesek és a legfontosabb, hogy védenünk kell őket. Vajon miért? Magyarországon két nagy csoportját különíthetjük el a védett halaknak: azokat, melyek a nagy vízfolyásokban élnek és azokat, melyek a kisebb, aszály által fenyegetett vizekben, illetve hegyi patakokban találhatóak. Fontos tudnunk, hogy ezek a halfajok többnyire azért állnak védelem alatt, mert kevés van belőlük, mások pedig csak Magyarországon fordulnak elő. A fokozottan védett halaink, a többieknél is veszélyeztetettebbek, a kihalás szélén állnak.

Mi fenyegeti a védett és fokozottan védett halainkat? Hogyan is történik a védelmük? Ki foglalkozik ezzel? Hazánkban a halak védelme a nemzeti parkok feladata. Minden nemzeti park a hozzá tartozó területen élő védett és fokozottan védett halak védelméért felelős. Mit is tesznek a halakért? Feladatuk nagyon sokrétű. Először is nézzük meg, mi fenyegeti ezeket a halakat. A legnagyobb problémát mindig az élőhelyük, tehát a víz jelenti.

Egyre gyakrabban hallani a vízszennyezésről, lássuk például a tiszai ciánmérgezést, nem is olyan régen. Emellett sok gyár, üzem az általa végzett munka során keletkező szennyező anyagokat a közelében lévő vizekbe juttatja. Gyakran a magánemberek sem kivételek, hiszen hányszor látni, hogy az autót a vízparton mossák le. Sajnos az ilyenkor vízbe kerülő anyagok a vízben élő növények és állatok betegségét és halálát okozhatják és ez különösen fájó pont, amikor a védett halakról van szó.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Öko design a Király utcában | ZETApress
  2. Szájfestés a Terminálnál | ZETApress

Szóljon hozzá!