ZETApress

hírportál

Híres Pálinkák

Egészségügyi felvilágosítást tartanak a falusi lakosságnak, s az előadó az alkohol káros hatásairól beszél. Szemléltetésül két poharat tesz az asztalra. Az egyikbe vizet tölt, a másikba jófajta kisüsti pálinkát, s mindkettőbe egy-egy gilisztát tesz. A vizesből, ha nehezen is, de kimászik a féreg, míg a másikban elkábul és megfullad. Mire következtethetünk ebből? ? kérdezi az orvos. ? Arra doktor úr, hogyha sok pálinkát iszunk, nem lehetünk gilisztások! ? örvendezik az egyik hallgató.

A fenti anekdotát Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója mesélte, a tegnap délutáni sajtótájékoztatón. A Vajdahunyadvárban mutatták be a Szaktudás Kiadóház legújabb könyvét, a Híres pálinkák, eredetvédett hungarikumok című albumot. A kötetben többtucat pálinkát és pálinkafőzdét ismerhetünk meg az ország mindegyik szegletéből. Betekintést nyerhetünk a pálinkafőzés rejtelmeibe is.

A sajtótájékoztatóra a Magyar Pálinka Lovagrend 15 tagja is bevonult, de az asztalnál is ült valaki közülük. Gráf József miniszter is tagja a rendnek, de most miniszterként volt jelen. Ő írta a könyv előszavát, s most is a kulturált pálinkafogyasztás mellett agitált. Egy ünnepi lakomához nem csak a jó magyar borra van szükség, de az evés előtt is, meg utána is egy-egy pohár pálinkát kell leönteni a torkunkon. A hazai tüzes vizek azért is kiválóak, mert a gyümölcs ízét is érezhetjük bennük.

A lovagok között hiányzók is akadtak, hiszen a 2004-ben alapított rend 31 tagú, s fővédnöke Habsburg György doktor. A bemutatott könyvben, mely egy sorozat része, róluk is olvashatunk. Az eddigi kiadványok a híres magyar termékeket mutatták be, s már készül is a következő. Témája és megjelenési ideje egyelőre legyen titok. A mostanit két nyelven ? magyarul és angolul olvashatjuk. S miért történt ez a kettősség? Mert a jó pálinkát szerte a világon sokan szeretik, de a magyar nyelvet csak nagyon kevesen ismerjük.

Szóljon hozzá!