ZETApress

hírportál

Elveszett illúziók

Drozdy Győző emlékiratait jelentette meg szerkesztett formában, Elveszett illúziók címmel a Kossuth Kiadó. Paksy Zoltán szerkesztő és Káli Csaba történész a Zala Megyei Levéltárban kutakodott. Azért ott, mert az 1970-ben, 85 évesen elhunyt Drozdy Győző a XX. század első felében kisebb-nagyobb megszakításokkal Zala megye országgyűlési képviselője volt.

A kötetnek a mai korhoz is van üzenetértéke, mondta Kocsis András Sándor kiadóigazgató a könyvbemutatón, a Társalgó Galériában. Nem fejtette ki, mire célzott, ezért helyette próbálom megfogalmazni. A folyton ellenzékben lévő kisgazda politikus a harmincas évek elején belépett a kormánypártba azért, hogy törvényjavaslatait így könnyebben el tudja fogadtatni a kormánytöbbséggel. Ha a nemrég kinevezett egészségügyi államtitkár életútját megfigyeljük, nála is hasonlót tapasztalhatunk.

Az idősebb politikus generációt azzal is gyakran támadják, hogy a Kádár-redszerben is vezető pozíciókat töltöttek be. Ahhoz, hogy eredményesen dolgozzanak, kénytelenek voltak belépni az egyetlen pártba, a kormánypártba. Enélkül csak segédmunkások lehettek volna, s csak otthon nyalogathatták volna sebeiket. Jó lenne már ezt is megérteni végre!

A galériabeli bemutatón megjelent az ifjabb Drozdy Győző is. Remek környezetben, Balázs Imre Barna festményei között beszélgethettünk. A képek október 15-ig tekinthetők meg a Keleti Károly utcában, míg az új könyvről a galéria honlapján olvashatunk.

Szóljon hozzá!