ZETApress

hírportál

Két nap alatt a Föld körül

A világ kitágult, rajongunk a japán sushiért, a kánikulában jól esik egy csésze spanyol gazpacho, a kulturális ínyencségek közül is a nemzetközit,az ismeretlent kedveljük. Bár a muzsika mindig is világzene volt, a bécsi klasszikusok: Mozart törökös, Haydn és Beethoven magyar népzenei motívumokra építette munkásságának egy részét. A népzenei vagy egyéb radicionális gyökerű jazzes, könnyűzenei elemekkel hangszerelt, vagy átdolgozott dallamokat játszó zenekarok és énekesek adnak egy-egy koncertet ezen a hétvégén. A programban a Magyarországon élő nemzetiségek, különböző kultúrák és más népek (spanyol, arab, török, stb.) népszerű fellépői láthatók és hallhatók, adta hírül a Fesztiváliroda Sajtószolgálata.

A Clark Ádám téren kora délután, tehát kettőtől az Ecos del Alma flamenco, brazil és kubai dalokkal emeli a forró angulatot. Hazai ízek bontakoznak ki ezután, a Tükrös Zenekar a hangszeres magyar népzenét hitelesen, de szórakoztató formában tálalja. Alkonyat előtt kell melegíteni: a Zuboly olyan “vegyestálat” szolgál fel, amelyen a break-dance és a népzene az alap, etno-jazz és free-jazz módra.

Este a jól ismert Karaván Família autentikus népzenei feldolgozásokat játszik. Zenés kalandozásuk a Balkántól Andalúziáig vezet. Az Arasinda – Nyitrai Péter, Juhász Endre, Róka Szabolcs és Szegedi Csaba – sajátos hangzásvilága a török népzene és az etno-jazz ötvözetéből jön létre. Balkáni és közép-ázsiai hangszereken a játszanak, feldolgozásaik, kompozícióik alapja a tradíció,. Zenéjüket a tagokra egyénenként is jellemző improvizációs stílus teszi gazdaggá.

Világzene a Lánchídon július 21-22-én

A pesti oldalon, a Roosevelt téren a lánchídi eseményeknek minden alkalommal megnyitó “ébresztőt fújó” Agostones délben önálló koncertet ad. Műsorukban a magyar népzene, a balkán énekelt és hangszeres dallamai kapnak ötletes, új foglalatot.

Délután a Dutar lép pódiumra. A szó jelentése: két húr. E névvel jelezhetők azok a két húros pengetős hangszerek, melyeken az avatott kéz szép és gazdag dallamokat játszik. A fiatal pécsi muzsikusok műsorában népzenei feldolgozások (főleg moldvai, lovári), illetve megzenésített versek szerepelnek. A Lánchídon is népszerű EtnoRomot követő Navrang abban különbözik a többi együttestől, hogy a népi és dzsesszes motívumokat elektronikus hangzással fűszerezi. A Fabula Rasa ezen a szombat estén Bíró Eszterrel “kortárs folk”-nak nevezhető dalokat játszik, amelyben az általunk tisztelt népek zenei hagyományai ötvöződnek saját érzésvilágukkal.

Vasárnap délután a Clark Ádám téren a Szigony Zenekar gyimesi és moldvai furulyamuzsikát szólaltat meg. Az együttesnek nagy szerepe volt abban, hogy Magyarországon elterjedtek és népszerűvé váltak a gyimesi és moldvai csángó zenék és táncok. Ifjú Csoóri Sándor 23 évig zenélt a Muzsikásban,de a világ és benne az ember változik. Létrejött az Ifjú Muzsikás, amely friss szellemben viszi tovább a nemes hagyományokat. Este az idei Fringe Fesztivál egyik sztárja, a Myzrab nevű formáció arab és török zenéből divatos elektronikai effektusok hozzáadásával kínál üdítő koktélt.

A pesti oldalon délután az Ajde Braćo szolgál felfrissüléssel. A 2005-ben alakult zenekart a balkáni népek zenei kultúrájának szeretete és tisztelete hívta életre. A fesztiválok szívesen látott vendégei, hiszen a balkáni térség változatos és tüzes dallama mindenkit elvarázsol. A jól ismert Méta Zenekar zenei anyagát archív felvételekről és saját gyűjtéseiből állítja össze, a mostnai koncerten ebből adnak válogatást. Este a Magyarországon élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok változatos és gazdag népzenei hagyományának ápolásában és e sokszínű népzenei kultúra gyökereinek bemutatásában élen álló Vujicsics Együttes muzsikája tölti be a teret. Az éjszaka küszöbén David Dely & Tumba y Quema zenéje mutatja be, milyenek lehetnek kolumbiai emberek és milyen hatalmas az életkedvük.

Szóljon hozzá!