ZETApress

hírportál

Hazatérnek Mongóliából a lovasok

Kovács Tibor főigazgató köszönti a Mongóliából hazatérő Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció tagjait péntek délelőtt 11-kor, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az expedíció tagjai ekkor számolnak be először a nyilvánosságnak a több mint egy hónapig tartó, embert próbáló mongóliai kalandjaikról, valamint tudományos megfigyeléseik eredményeiről. A csapat előző nap délután 3 órakor érkezik Magyarországra az Aeroflot moszkvai járatával.

A Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció célja volt, hogy ezer kilométert tegyen meg lóháton a világ egyik legnagyobb pusztaságában, és tudományos megfigyeléseket végezzen. A lovas csapat június 11-én sikeresen eljutott a Góbi sivatag keleti kapujához, a Keselyűk Völgyéhez. A hónap során több száz kilométert tettek meg lóháton. Áthaladtak a Góbi kő- és homoksivatagain, majd átkeltek az Ikh Bogd hegység hágóin, végül a sós tavak vidékén keresztül áthaladva eljutottak az Altaj-hegység háromezer méteres gerincéhez.

Számos nehézséggel küzdöttek meg utazásuk során. Rendkívüli megpróbáltatások elé állította az expedíciót a Mongóliában évtizedek óta példátlan aszály, valamint az Altaj-hegység magashegyi viharai. Ennek ellenére számos értékes tudományos megfigyelést végeztek, és különleges adatokat gyűjtöttek a keletkutatás, az utazási orvostan és az interkontinentális rádiózás területén. Az expedíció július 5-én érte el útja utolsó állomását, Altaj várost, ahol a sikert egy helyben főzött paprikás csirkével ünnepelte meg a lovas csapat.

Ma a Magyar Nemzeti Múzeum megbízásából átnyújtották a múzeum ajándékát és üdvözlő levelét a Mongol Nemzeti Múzeum igazgatójának. A mongol kultúrát, történelmet bemutató Dzsingisz kán és öröksége, valamint a magyarországi mongol hadjáratról szóló, A tatárjárás című kiállítások ? melyet a Múzeumok Éjszakáján is sokan megnéztek ? egész nyáron, szeptember 2-ig várják a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezőket. Egy külön kiállítótérben, a tapasztalati ismeretszerzés termében a látogatók kipróbálhatnak többek között egy íjat is és megtapasztalhatják, milyen nehéz volt egy katona páncélja. A tárlathoz gazdag programsorozat kapcsolódik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Holnap várják az ötvenezredik látogatót

Szóljon hozzá!