ZETApress

hírportál

Egressyre emlékeztünk

A 210 éve, 1814. 04. 21-én Sajókazincon született Egressy Béni zeneszerzőre, íróra, színészre, a Szózat megzenésítőjére emlékeztünk a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében ma 11 órától az évfordulóra felújított síremlékénél a Fiumei úti sírkertben. A megemlékezéssel egy időben megnyílt a temető 175 éves történetét bemutató kültéri tárlat is.

Az emlékezőket Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója és Kovács Zalán László, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója köszöntötte. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy Egressy Béni a magyar nemzet központi történelmi sírkertjének első híres halottja volt. – Ma nemcsak Egressy Bénire, de a sírkert megnyitásának 175. évfordulójára is emlékezünk – hangsúlyozta, hisz a város új köztemetője hivatalosan 1849. április 1-jén virágvasárnap nyílt meg.

Régi tervünk válik valóra azzal, hogy a megnyitás évfordulóján Fiumei anno címmel kültéri kiállításon mutathatjuk be a sírkert történelmének legfontosabb mérföldköveit. A kiállítás képeit a sírkert olyan helyszínein állítottuk fel, ahol a fotók felidézhetik az adott hely környezetét, hangulatát, az egykori síremlékek látványát – tette hozzá a főigazgató.

Ünnepi beszédet mondott dr. Kutnyánszky Csaba, aki kiemelte Egressy Béni sokoldalúságát, akiben a zeneszerzőt, színészt, énekest, műfordítót és szabadságharcost tiszteljük. Mindemellett elméleti hiányossága ellenére a kortársak közül is kiemelkedett abban, hogy mint zeneszerző, a kortársakhoz tudott szólni, de távlatokban gondolkodó muzsikus volt – mutatott rá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori feladatok ellátásával megbízott rektorhelyettese.

Beszédet mondott Mudra József ezredes, az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka. Egyházi szolgálatot végzett Bundzik Attila, a Kazincbarcika-alsói Református Egyházközség lelkipásztora. Közreműködtek az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium diákjai és a katonazenekar Orbán Ádám főhadnagy, karmester-helyettes vezényletével.

A kiállítás tablói ez év végéig láthatók a Fiumei úti sírkert bejáratánál, Ady Endre és Arany János síremlékénél, a Batthyány-, Deák- és Kossuth-mauzóleumoknál, a Kossuth-mauzóleum melletti parcellában, az I. világháborús emlékműnél, a Saxlehner család egykori kriptájánál és Kossuth Lajos első sírhelyénél, ahol ma a Kasselik-család nyughelye található.

Egressy Béni síremlékét – amely Jánosi András alkotása és Egressy legismertebb műve: a Szózat dallamának egy részlete jelenik meg rajta – a Nemzeti Örökség Intézete a zeneszerző születésének 210. évfordulójára felújíttatta. Ma 18:30-tól a Magyar Honvédség Központi Zenekara és az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium közös koncertet ad a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Szóljon hozzá!