ZETApress

hírportál

Őfelsége a Bor 2024

Borverseny Őfelsége a Bor tiszteletére néven különleges eseményre várják az érdeklődőket Újpestre, a Police Borlovagrend klubjába április 16-án kedden 10 és 20 óra között! Aki szereti, és támogatja az igényes borfogyasztást, ott a helye!

A Police Borrend Egyesület több mint 20 éve alakult bűn- és baleset-megelőzési szakemberek kezdeményezésére. Az alapvető cél a Kulturált Alkoholfogyasztás (ha elfogadjuk ezt a közkeletű kifejezést), növelése volt – tudatta Sárréti Anita sajtóreferens. Az Egyesület kifejezetten a fogyasztásra, vagyis a Minőségre, a Mértékre és a Fogyasztás Módjára fókuszálva végzi tevékenységét, illetve természetesen ennek a remek nedűnek a nagyközönség felé való bemutatásával, ismertetésével.

A borverseny is ezt a célt szolgálja immáron 24. éve, először Rendőr-Police, később Koppány László, évek óta már Borverseny Őfelsége a Bor tiszteletére néven hirdetik. A bírálatra és a versenyt követő társadalmi zsűrizésre több ezer tétel érkezett a hazai borvidékekről, de Székelyföld, Felvidék és Kárpátalja is képviseltette magát.

A versenyek célja nem az, hogy konkuráljon a számtalan más borversennyel. Persze a szakmaiság náluk is elengedhetetlen, de vallják, hogy az átlag fogyasztónak más is kell, mint felső kategóriás, nagy hozzáértést igénylő borok bemutatása. A szakmai bírálat után – és nem helyett, hanem mellett -, az íz-élményre fókuszálnak, melynek trendinek, egyszerűnek és az átlag borfogyasztó számára is élvezhetőnek, értékelhetőnek kell lennie.

A szakmát magyar és nemzetközi szinten is elismert szakemberek adják, illetve adták minden versenyen, rendezvényen, mert néhányukról – Szőke Mátyásról, dr. Urbán Andrásról és Sárkány Péterről -, sajnos csak múlt időben beszélhetünk. A Társadalmi zsűri tagjai – borlovagok és rendezvényeik vendégei -, az átlagnál több ismerettel, de laikusként bírálnak. Véleményükkel, megfogalmazásaikkal az alapvető céljaiknak megfelelőn az átlag fogyasztónak üzennek, igazából őket képviselik.

Ezzel a rendezvénnyel is a kulturált és kulináris fogyasztásra, a magyar bor, a borvidékek felfedezésére, szeretetére ösztönöznek. Áttételesen a táj, a hagyományok és a kapcsolódó gasztronómia is szerepet kap kommunikációban és az egyes borok bemutatásában. Igazából hiánypótló rendezvény ez a sok szinte kizárólag szakmai borverseny között, mert ténylegesen az átlagfogyasztó szempontjait veszi figyelembe. A szervezők remélik, elérik céljukat, és ahogy minden évben, ez is egy remek ünnepnapja lesz a magyar boroknak!

Szóljon hozzá!