ZETApress

hírportál

Mandoki az Akváriumban

Új lemezt készített a Mandoki Soulmates. Leslie Mandoki, a Németországban élő zenész-producer által vezetett, világsztárokból álló supergroup: A Memory of Our Future című műve világszerte május 10-én pénteken jelenik meg. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A lemez különlegessége, hogy teljesen analóg technológiával készült, az első hangtól az utolsóig. A dalok nem voltak előre meghangszerelve, csak az alapstruktúrák, ebből fejlődött ki az album – mondta a 71 éves művész az új lemezről tartott kora délutáni sajtótájékoztatón az Akvárium Klubban.

Az 1992 óta létező, progresszív rock és fúziós dzsessz alapokra épülő zenét játszó Mandoki Soulmatesben ezen a lemezen is világírű zenészek sora játszott a dobos, ütőhangszeres, énekes Mandoki mellett. Köztük volt Ian Anderson (Jethro Tull), Mike Stern, Al di Meola, Randy Brecker, Till Brönner, Bill Evans, John Helliwell, Jesse Siebenberg és Mark Hart (mindhárman a Supertrampből), Cory Henry, Richard Bona, Steve Bailey, Simon Phillips (Toto), Tony Carey (Rainbow) és Nick van Eede (Cutting Crew).

Mint Leslie Mandoki fogalmazott, az album borítóján látható fekete hattyú a görög mitológiára utal és egy katasztrófa-forgatókönyv jelképe. – Itt vagyunk a válságok zuhatagában háborúkkal, járványokkal, geopolitikai hatalmi játékokkal és emberi tragédiákkal. A fekete hattyú közöttünk landolt – mondta Leslie. A lemez 12 dala összesen 80 perc (LP-n dupla lesz), a számok zenéjét és szövegét egy kivétellel Mandoki írta.

Mindannyian úgy érezzük, hogy ez a Soulmates eddigi legjobb lemeze. Nincsenek igazán rajta hangszeres szólók, inkább kollektív improvizáció jellemzi – fogalmazott a zenekarvezető. A felvételek Mandoki főhadiszállásán, a München melletti Red Rock Studiosban zajlottak, az analóg szalag maszteringjét New Yorkban Greg Calbi készítette, aki korábban John Lennon, Lou Reed, David Bowie, Iggy Pop és a Blondie lemezein is dolgozott.

A dalszövegek napjaink aktuális kérdéseit boncolgatják. Leslie Mandoki hangsúlyozta: nem fél a jövőtől, de ma különösen fontosnak tartja, hogy a zenészek is kiálljanak a fontos ügyekért. – A lemezen hallható zene nem más, mint a Woodstock-i életérzés 2024-ben, egy jobb világ érdekében. Generációtól függetlenül mindannyian íránytű nélkül egy nagy válság labirintusában vagyunk. Ragaszkodnunk kell a józan észhez, az emberi hangokhoz, az album egyik dalában ezért énekeljük, hogy We Stay Loud! azaz Hangosak maradunk! – fejtette ki Leslie Mandoki. Kérdésemre hozzátette, hogy az augusztusi budapesti szabadtéri koncertjükön a tavalyinál és a tavalyelőttinél is hangosabbak lesznek!

Az említett dal az album negyedik kislemezeként, egy hozzá készült klippel együtt április 18-án csütörtökön debütál. Eddig három dal jelent meg az album előfutáraként: a Blood in the Water, a The Big Quit, valamint a Devil’s Encyclopedia.

Mándoki László 1953. január 7-én Budapesten született. A budapesti Konzervatóriumban végzett, 17 éves kora óta zenél, dobol. Miután ellenzéki magatartása miatt útlevelet nem kapott, 1975-ben 22 évesen Nyugatra szökött és az NSZK-ban stúdió-zenészként dolgozott. 1979-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon feltűnt Dschingis Khan együttes tagja lett. 1992-ben megalapította formációját, a Mandoki Soulmates-t melynek a kezdetektől a mai napig Ian Anderson és Al Di Meola is tagja. A Soulmates-beli zenésztársak eddig összesen több mint 35 Grammy-díjat nyertek, az eladott hanghordozóik száma pedig meghaladja a 350 milliót.

A Soulmates Magyarországon is többször lépett fel, legutóbb 2023. augusztus 18-án a formáció 30 éves jubileumán adtak Budapesten ingyenes koncertet. Alapítója számos nemzetközi díj és kitüntetés tulajdonosa, munkásságát itthon 2012-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, 2013-ban Fonogram-életműdíjjal, idén március 14-én Kossuth-díjjal ismerték el. A Mandoki Soulmates: A Memory of Our Future című lemeze világszerte a Sony Inside Out Music nevű prog-rock alkiadója gondozásában jelenik meg május 10-án pénteken. Kivétel Magyarország, mert László szülőhazájában a Magneotonra és barátjára: Joós Istvánra bízta lemeze kiadását.

Szóljon hozzá!