ZETApress

hírportál

ELTE ÁJK felújítás

A felsőoktatás hosszú távú befektetés, amelynek megtérülése a következő nemzedékek idején bontakozik ki! – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter délután, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar felújított Kecskeméti utcai és a hozzá csatlakozó Magyar utcai épületszárnyának átadásán.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány ezért az Európai uniós forrásokat a többi között a felsőoktatásba fekteti be. Jó helyre mennek a források – tette hozzá kiemelve, hogy világszerte éles a verseny a felsőoktatás világában, mind az egyes nemzetek, mind pedig az egyes intézmények között. – A felsőoktatási intézményeknek egyszerre kell megjeleníteniük a kiválóságot és a nemzeti kultúrát! Az ELTE mindkét feladatának eleget tesz, nemzetközi szinten is ismert és elismert intézmény – emelte ki a miniszter. Szerinte ahhoz, hogy az intézmény megőrizze versenyhelyzetét, szükség van a megfelelő infrastruktúrára is, ezt szolgálja a felújítás.

Scheuer Gyula, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem kancellárja az átadón elmondta, hogy az épületet állami és európai uniós forrásokból újították fel. A mintegy másfél milliárd forintos beruházás során elvégezték az épület külső hőszigetelését és a felújították a külső homlokzatot, valamint még zajlik a Bogdánfy utcai sportcsarnok felújítása, mely várhatóan a nyárra készül el – tette hozzá a kancellár. Kitért arra i , hogy az elmúlt nyolc évben mintegy tízmilliárd forintot fordítottak energetikai korszerűsítésre az egyetemi épületekben, és az energiaköltségek harmadával csökkentek. Terveik között szerepel a lágymányosi épülettömb és a Bölcsészettudományi Kar épületeinek felújítása is!

Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese felidézte, hogy a Kecskeméti utcai épület elődje egykor a Csekonics-család tulajdonában volt, a palota a II. világháborúban teljesen megsemmisült. Az 1950-es években a KÖZTI (Középület-tervező Vállalat), majd a rendszerváltás után a Kárpótlási Hivatal működött az épületben, amelyet végül az ELTE kapott meg.

A nemzeti színű szalagot a belső udvari pezsgős fogadás előtt Sonnevend Pál, az ELTE ÁJK dékánja; Szente Nóra Titanilla, az ELTE ÁJK HÖK elnöke; Darázs Lénárd általános rektorhelyettes; Balogh-Madár Emese, az V. kerület alpolgármestere; Navracsics Tibor miniszter és Scheuer Gyula kancellár darabolta fel a Kecskeméti utca 10-12. bejáratánál.

Szóljon hozzá!