ZETApress

hírportál

144 díj a Vigadóban

Szeretetünket, tiszteletünket és hálánkat fejezzük ki az elismerésekkel mindazért a sok csodáért, tisztaságért és szépségért, amit önöktől kapunk – hangsúlyozta a KIM parlamenti államtitkára 14 órától a Pesti Vigadóban, ahol Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárral állami elismeréseket és szakmai művészeti díjakat adott át március 15-e alkalmából.

1848 március 15-e emléknapja összetartozásunk örömét, magyarságunk mély megélését, a szent szabadság iránti vágyunk közös kifejezését jelenti. Művészeink és tudósaink az évek hosszú sora alatt művészetükkel és munkásságukkal adnak nekünk olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak, nekünk, magyaroknak tiszta érzéseket, gondolatokat és szent célokat. Hitet adnak a mindennapokhoz, reményt egy igazabb élethez. Magyarország büszke valamennyiükre – hangoztatta a KIM parlamenti államtitkára. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Vitályos Eszter szerint a Balázs Béla-díj, az Erkel Ferenc-díj, a Ferenczy Noémi-díj, a Sára Sándor-díj egyszerre szól mindennapjainkról és szüleink, nagyszüleink, őseink életéről. Múltunk ismeretének mélysége fontos alapja jövőnk építésének. – Amikor önök zenét szereznek, szobrot faragnak, filmet alkotnak, dolgoznak, egyben közösséget is építenek – hangsúlyozta a kulturális és innovációs miniszterhelyettes asszony.

Liszt Ferenc szavait idézve elmondta: a művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek, isteninek érzéki visszaadása. Így válnak az esztétika, a művészet által megismert gondolatok, átélt érzések egy közösség, egy egész ország, egy egész nép közös kincsévé, megtartó nemzetépítő erejévé. Ezután megköszönte a kitüntetetteknek, hogy mára valamennyien a magyar művészet és tudomány kiemelkedő mesterei lettek.

A délutáni ünnepségen Magyar Arany Érdemkereszteket, Magyar Ezüst Érdemkereszteket, Magyar Bronz Érdemkereszteket, Balázs Béla-díjakat, Balogh Rudolf-díjakat, Erkel Ferenc-díjakat, Ferenczy Noémi-díjakat, Gérecz Attila-díjat, Harangozó Gyula-díjakat, Herczeg Ferenc-díjakat, Hortobágyi Károly-díjakat, Jászai Mari-díjakat, József Attila-díjakat, Liszt Ferenc-díjakat, Máté Péter-díjakat, Munkácsy Mihály-díjakat, Németh Lajos-díjat, Sára Sándor-díjakat, Szabolcsi Bence-díjakat és Táncsics Mihály-díjakat adtak át a Pesti Vigadóban. Az ünnepi program fellépői, valamint a pezsgős fogadás helye és menüje most is a délelőtti díjátadáson megismert volt.

Szóljon hozzá!