ZETApress

hírportál

Ezerarcú Siófok

Megünnepelte a város az 55. évét. Négy napon át ünnepelték Siófok 55 évvel ezelőtti várossá válásának jubileumát a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával – tudatták sajtósaik. Felejthetetlen hétvége volt Siófok városának, boldog szülinapot Siófok!

A színes kulturális, zenés és szabadtéri programok mellett jótékonysági rendezvényt is szerveztek a helyi és környékbeli civilek bevonásával. Bárki megkóstolhatta a város 300 szeletes tortáját és szemtanúja lehetett az időkapszula elhelyezésének. Testvérvárosi találkozások, Varga Imre könyvbemutató, néptáncgála, kiállítások, mézeskalácsváros, elismerések és díjak átadása… alig győztek válogatni az érdeklődők a programkínálatban!

Csütörtök estétől megtelt élettel, ünneppel a város. Az első adventi hétvége idén különleges hangulatban telt az idén 55 éves várossá válási jubileumát ünneplő Siófokon. Az Apáti Dixiland Band jubileumi gálaelőadása teltházat tudhat magáénak, pénteken a jó tanuló jó sportoló díjak átadása és a városi elismerések átadására került sor a színházteremben. Elültette dr. Lengyel Róbert polgármester a Fő téren az 55. facsemetét, melyet a város az idei tűzijátékra fel nem használt forrásából helyezett el városszerte a fenntarthatóság és a klímavédelem jegyében. Péntek este helyi zenekarok üdítő koncertje töltötte meg a fagyos estét a város szívében.

Egészségügyi szűrések, városi séták várták szombat és vasárnap délelőtt a felnőtteket Siófokon. A gyerekekre is gondoltak, a Buborék Együttes kedveskedett nekik koncerttel. Délután dr. Lengyel Róbert polgármester és a város testvértelepülésének Gyergyószentmiklósnak képviselője időkapszulát helyeztek el, amelybe a civilek, oktatási és városi intézmények is tettek üzenetet a városvezetés mellett. Minden érdeklődőt megkínáltak azzal a különleges, háromszáz szeletes tortával, amely az ötvenöt éves évfordulóra készült el a Dinasztia Cukrászda mesterei által.

A programsorozat a Kálmán Imre Művelődési Központban és a BRTK Könyvtárban folytatódott, ahol a 60 éves Balaton Táncegyüttes ünnepi műsora mellett Varga Imre szobrászművész születésének 100. évfordulója alkalmából egy könyvbemutatóra várták a siófokaikat. Az 50 vers 50 grafika című kiadvány Siófok első díszpolgárának alkotásait tartalmazza, bizonyítva a szobrászművész sokszínű tehetségét az utókornak. A teljes Siófok 55 Városnap programsorozat a  Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósulhatott meg, hordozva annak szellemiségét és értékeit, amely keretében a szervezők bemutathatták a város színes kulturális és épített örökségét, tisztelegve a múlt előtt és értéket teremtve a jövő generációinak.

Különleges találkozásnak lehettünk tanúi a hétvégén, hiszen a Gyergyószentmiklósról érkezett testvérvárosi delegáció szombaton az első sorból énekelte a szintén az erdélyi városból induló Bagossy Brothers Company legnagyobb slágereit, majd vasárnap megmutatták színes kultúrájukat a színpadon is más civil egyesületek fellépésével és bemutatkozásával egybekötve.

Vasárnap a Sólya Zenekar táncháza várta a kicsiket és nagyokat délelőtt, majd az első adventi gyertya meggyújtása mellett új Betlehemet avatott Siófok a történelmi egyházak bevonásával. A felejthetetlen 4 napos programsorozatot Szekeres Adrienn adventi koncertje és Lovász Irén templomi fellépése zárta méltóképpen megkoronázva az eseményt és ünnepi hangulatba varázsolva a közönséget. A Siófok55 Városnap a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával valósul meg.

Szóljon hozzá!