ZETApress

hírportál

Önként Jöttem-díjátadó

Ünnepélyes keretek között adták át ma 13 órakor az idei Önként Jöttem-díjat: 2023-ban az Önként Jöttem-díj nyertese a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány lett. Varga Gábor, a szervezet elnöke a díjat az Önkéntesség Világnapján vette ma át a XIII. kerületi Családbarát Magyarország Központban. Fotóink Förster Tamás felvételei.

November 20-ig csaknem hatezer szavazat érkezett a csalad.hu oldalon a négy jelöltre. Végül a legtöbb támogató szavazatot a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány kapta. A szervezet története 2014-ben kezdődött, amikor egy halmozottan sérült kisfiát egyedül nevelő édesapa elhatározta, hogy a hasonló nehézségekkel küzdő gyermekeknek és szüleiknek programokat, rendezvényeket szervez, és számukra közösséget teremt.

Az elmúlt években több mint 150 önkéntes segítette az Alapítvány munkáját. 2019 novemberében elindult a Fellegvár Napközi, ahol jelenleg tíz súlyosan halmozottan sérült gyermekről gondoskodnak, valamint komplex mozgás- és gyógypedagógiai fejlesztéseket is biztosítanak számukra szakemberek segítségével. – Köszönjük mindenkinek, aki szavazatával minket támogatott! Úgy gondolom, ez a díj hatalmas elismerése munkánknak! Köszönöm az önkénteseinknek, akik segítették felépíteni az intézményünket és programjainkban aktívan részt vettek. Ez a díj Mindenkié, aki bármilyen formában is mellettünk állt az elmúlt években – mondta Varga Gábor, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány elnöke.

Nagy öröm számomra, hogy az önkéntesség ennyi embert megmozgat. Az idei négy jelölt hiánypótló tevékenységet végez. Köszönöm nekik a munkájukat, gratulálok a jelölti státuszhoz, kiemelten pedig az Önként Jöttem díj 2023 nyertesének, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványnak. További sok sikert kívánok a tevékenységükhöz! – hangsúlyozta a díjátadón Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

A Családbarát Magyarország Központ nevében Szuromi-Kovács Ágnes ügyvezető gratulációját fejezte ki a jelölt szervezetek felé és hogy a díj jelöltjeire, így a Balatonszemesi Adománybankra, a Fellegajtó Nyitogatók felidézte Alapítványra, a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületére és a TündérPakk Alapítványra összesen mintegy hatezer szavazat érkezett. – Az Önként Jöttem-díjnak két nagy értéke van: egyrészt lehetőséget ad arra, hogy elismerjük azokat, akik bármilyen anyagi elismerés nélkül, önzetlen módon segítenek másoknak, másrészt ezzel is népszerűsítjük az önkéntes munkát – mondta.

A 2016-ban a Családbarát Magyarország Központ által alapított Önként Jöttem-díjat minden évben olyan szervezet nyerheti el, amely legalább egy éven át, ingyenesen végzett valamilyen társadalmilag hasznos tevékenységet és hozzájárult az önkéntesség kultúrájának előmozdításához. A díjazott mellett röviden bemutatjuk az Önként Jöttem-díj jelöltjeit is, mert fontosnak tartjuk kiemelkedő munkájukat:

Balatonszemesi Adománybank. Kiss Gabriella 2020 novemberében, a járvány második hulláma idején indította útjára egy karitatív közösség létrehozásával a Balatonszemesi Adománybankot. A szervezet, azokat hozza össze, akik segíteni tudnak jótékonyságból.

Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete. A 2008-ban indult tárgyi adománygyűjtésük mára egy nagy, fiatalokból álló önkéntes csapattá nőtte ki magát. Igyekeznek minél több intézménnyel felvenni a kapcsolatot, főként a jászsági térségben. 2016-tól foglalkoznak műanyagkupak gyűjtéssel, a Jászságban lévő kupakgyűjtő szívek nagy részét ők üzemeltetik.

Tündérpakk Alapítvány. 2016-ban hívta életre három édesanya. Bejegyzett formában 2017. január 24-e óta működik. A Tündérpakk létrehozását a felelősség érzése, a segíteni vágyás, és a mások nehéz sorsa iránti együttérzés katalizálta. A szervezet tárgyakkal, élelmiszerrel segít a krízishelyzetbe került, rossz anyagi körülmények között élő családoknak.

Szóljon hozzá!