ZETApress

hírportál

Elismerés szervezésért

Pápai elismeréseket adtak át egyházi személyeknek: Ferenc pápa elismerését fejezte ki a 2023. április 28-30-ai apostoli útjának előkészítésében és lebonyolításában részt vevőknek – tudatta az MKPK Sajtószolgálat. Fotóink Lambert Attila / Magyar Kurír felvételei.

Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius ma a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Városliget fasori székházában pápai kitüntetéseket adott át négy világi és egy szerzetes munkatársnak, akik a vatikáni felelős megbízottakkal egyeztetve a Őszentsége, Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának előkészítésében és lebonyolításában a szakterületükön kiemelkedő szerepet töltöttek be. Néhányuk számára a kitüntetés egy hosszabb ideje tartó egyházi szolgálat elismerése is egyben. Az eseményen jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, köztük Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke. Tóth Tamás, az MKPK titkára a pápalátogatás általános koordinátoraként fogta össze egyházi részről a szakterületek felelőseinek, így a kitüntetetteknek a munkáját.

A Szent Szilveszter Rend lovagkeresztjében részesült Ernyey Áron, a budapesti Szent István-bazilika gondnokságvezetője, egyházi részről a pápalátogatás programigazgatója. Benemerenti-érdeméremben részesült Sebő Balázs sajtóosztály-vezető, a látogatás egyházi sajtófelelőse, valamint Zalányi-Zolnay Eszter protokolliroda-vezető, az MKPK Titkárságának két munkatársa. Ugyanebben az elismerésben részesült a pápalátogatás során végzett asszisztensi munkája, valamint több mint húsz éves, a Püspöki Konferencia szolgálatában végzett tevékenysége elismeréseként Fritzné Tőkés Éva, az MKPK Titkársága korábbi vezető munkatársa. Benemerenti-érdeméremben részesült továbbá Fecske Orsolya szociális testvér, a pápalátogatás liturgikus ruháinak tervezője.

A Szent X. Piusz pápa által 1905-ben létesített Szent Szilveszter Rend tagjai azok a világiak lehetnek, akik a Katolikus Egyház érdekében végeztek kiemelkedő szolgálatot. A Benemerenti-érdemérmet az arra érdemesek (olaszul: benemerenti) elismerésére először VII. Piusz pápa adományozta a XIX. század elején. A kitüntetéssel azok szolgálatát ismerik el, akik az Egyház és a római pápa szolgálatában szereztek érdemeket.

A Szentszék 2023. február 27-én hétfőn bejelentette, hogy Ferenc pápa április 28-30-a között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A háromnapos apostoli út előkészítésére mindössze két hónap állt rendelkezésre, de a március elsejei sajtótájékoztatón már a logót és a mottót is bemutatták. A pápalátogatás előkészítésében és lebonyolításában több ezren vettek részt. A háromnapos út csúcspontja a nemzet főterén, a Parlament előtti Kossuth téren bemutatott szentmise volt, amelyen százezernyi zarándok vett részt határon innen és túlról. A látogatás emlékére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december elején gazdagon illusztrált díszkötetet adott ki, melynek tegnapi bemutatójáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!