ZETApress

hírportál

Legújabb Primissimák

Idén is 10 kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői tegnap este a MŰPA-ban megtartott gálaesten. A gálaest műsorában a megelőző évek Junior Prima-, Prima- és Prima Primissima-díjasai, valamint korábbi Megyei Prima-díjasok léptek fel. A moderátorok: Novodomszky Éva és Bősze Ádám voltak.

A 20 éve alapított elismerés díjátadó ünnepségén Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke helyett – aki MLSZ-elnökként Hamburgban várja a ma esti Eb-sorsolást -, idén Freund Tamás neurobiológus, az MTA elnöke köszöntötte a meghívottakat. – Ma este olyan embereket ünneplünk, akik a legmagasabb szinten jelenítik meg az elhivatottságot, a kreativitást és innovációt, az értékteremtő emberi elme csodálatos képességét – hangsúlyozta a gálaesten, amelyen jelen volt Lévai Anikó, a kormányfő felesége, Pintér Sándor belügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Áder János és Schmitt Pál korábbi köztársasági elnökök, valamint Plácido Domingo operaénekes is.

Az MTA elnöke köszöntőjében örömtelinek nevezte, hogy 2023-ban több jelölés érkezett a Prima Primissima-díjra, mint bármelyik előző évben. Az elismerés nemcsak a díjazottakat illeti, hanem azokat is, akik támogatták, segítették őket és hisznek abban, hogy a tehetség és az elkötelezettség kibontakoztatása által valamennyien hozzájárulhatunk közös jövőnk építéséhez. Elmondta, hogy a díjazottak nemcsak szakmai sikereikkel tűnnek ki, de példát és új utakat mutatnak az ifjabb generációnak is. – Ez az ünnep egyúttal arra a felelősségre is emlékeztet bennünket, hogy ápoljuk és támogassuk a tehetséget, segítsük a következő generációkat az álmaik megvalósításában – fogalmazott az MTA-elnök hozzátéve, hogy az eseményen jelenlévő vállalkozások támogató tevékenysége nem csupán felelősségérzetüket példázza, hanem egyúttal befektetést is jelent a társadalom gazdagabb és egészségesebb jövőjébe. – Legyen ez az este emlékezetes mindannyiunk számára, és ne felejtsük el, hogy a tehetség, az elszántság és a közösségi összefogás ereje mindig elvezet a sikerhez! – zárta köszöntőjét a 2013. év Prima Primissima-díjasa.

Magyar építészet kategóriában: Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár; Magyar képző- és iparművészet kategóriában: Lukácsi László üvegszobrászművész; Magyar oktatás és köznevelés kategóriában: Katz Sándor középiskolai matematika-fizika szakos tanár; Magyar tudomány kategóriában: Kiss L. László fizikus, csillagász; Magyar irodalom kategóriában Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő; Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában: M4 Sport televíziós sportcsatorna vehette át az elismerést.

Magyar sport kategóriában: Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző; Magyar népművészet és közművelődés kategóriában: Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője; Magyar zeneművészet kategóriában: Sapszon Ferenc karnagy; Magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában: Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró vehette át a 15-15 millió forinttal járó elismerést. Az ugyancsak 15 millió forintos Közönségdíjat: Hollerung Gábor karmester, karvezető kapta.

Szóljon hozzá!