ZETApress

hírportál

Múzeumi jövőről tárgyalók

A múzeum szakma hazai és nemzetközi képviselőinek részvételével kétnapos konferencia kezdődött délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (MNM OMMIK) rendezésében MuseumDigit címmel a múzeumok jövőjéről a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az eseményt Hammerstein Judit, az MNM megbízott főigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum nagy múlttal rendelkező szakmai konferenciáját, a MuseumDigitet idén 10. alkalommal rendezi meg az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ, a múzeum egyik főosztálya. Felidézte, hogy a konferenciát 2013-ban indították útjára, és a rendezvény az elmúlt évek során szakmai brandé vált a kulturális életben. Eddig összesen 2506 résztvevőt fogadtak az eseményen, köztük a múzeumi és kulturális élet nemzetközi és hazai képviselőit, valamint IT szakembereket is. A konferencia résztvevői megismerhetik a legfontosabb nemzetközi múzeumi trendeket, valamint a programok jó alkalmat teremtenek a kapcsolatépítésre is.

Idén összesen hét szekcióban mutatják be a múzeumi szakembereket leginkább érintő témákat. Előadások hangzanak el a XXI. század múzeuma, a múzeum és közösség – múzeum és közönség kapcsolata, a digitális újítások, az online kommunikáció és a digitális kulturális javak megőrzése témájában, emellett két szekcióban is foglalkoznak a mesterséges intelligencia hatásával és lehetséges felhasználási módjaival. Kitért arra is, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan kiállító partnerként idén ősszel is részt vesznek az eseményen a múzeumok működését segítő-támogató fejlesztőcégek és szolgáltatók.

Vincze Máté köszöntőjében arról beszélt, hogy a technológiai fejlődés miatt a múzeumoknak ma már másként kell megszólítani a látogatókat, mint korábban. Hozzátette: a múzeumi szakma az innovációban mindig is élen járt a kultúrán belül. Példaként említette a múzeumi digitalizációt és a kiállítások innovatív bemutatását. Kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciának egyre nagyobb szerepe van abban, hogy mit tudunk saját magunkról. Ezért fontosnak nevezte, hogy a konferencián külön szekció foglalkozik a mesterséges intelligencia hatásával és lehetséges felhasználási módjával a múzeumi szakmában – tette hozzá a KIM közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

A jubileumi esemény előzetes programja szerint a jövő múzeumát érintő kérdések széles skáláját dolgozzák fel. A konferencia előadói Európa minden tájáról, olyan nívós intézményekből érkeznek ide, mint az amszterdami Rijksmuseum, az osztrák Universalmuseum Joanneum, a Norvég Nemzeti Múzeum, a finn Tampere Art Museum és a Holland Hang és Látás Intézet (Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid).

 

Szóljon hozzá!