ZETApress

hírportál

Foglyok az Astoriában

Ma délelőtt mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében Herbert Frederick Rance: Az Astoria Szálló foglyai című 1956-os forradalomról írt beszámolóját. A könyv a Múzeum boltjában megvásárolható.

Az Astoria szálló foglyai, Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról címmel új kötet jelent meg az MNM gondozásában! A könyvet az október 23-ai ünnepünkön egy kerekasztal-beszélgetésen mutatta be dr. Bognár Katalin, a MNM Történeti Fényképtára történész-muzeológusa, dr. Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára történésze és Gál Vilmos, a MNM Modernkori Főosztály történész-muzeológusa.

Dr. Herbert Frederick Rance angol papíripari kutatómérnök 1956. október 16-a és október 30-a között fővárosunkban tartózkodott, így belecsöppent az ekkor zajló forradalom és szabadságharc eseményeibe. Élményeit még 1959 előtt egy 76 oldalas beszámolóban írta le. A gépelt visszaemlékezést és 28 fényképet- amelyeket egy másik papíripari mérnök, a nyugatnémet Heinz Corte készített Magyarországon -, Rance családja adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A visszaemlékezés fontos adalékokat szolgáltat a kortárs külföldiek gondolkodásában az 1956-os magyar forradalomról élő képhez.

Dr. Herbert Frederick Rance azért utazott Budapestre, hogy október 19-23-a között részt vegyen egy nemzetközi papírgyártási konferencián, ám az október 23-án kitört forradalom miatt nem tudta elhagyni a fővárost. Az Astoria Szállóban lakott, amelyet október 23/24-e éjszakáján szovjet csapatok foglaltak el. A harcok miatt a hotelt sem tudta elhagyni. Október 25-én a brit követ, Leslie Fry, és a brit konzul, Joan Fish, menekítette ki a szállodából, és három másik tudóssal: a brit Julius Granttel, a nyugatnémet Heinz Cortével és a francia Xavier Wiederkehrrel a Brit Követségen kapott menedéket. Három napot töltöttek a követségen, majd október 28-án átköltöztek a Duna Szállóba. Végül október 30-án hagyták el Budapestet és Magyarországot a brit és a francia diplomáciai képviseletek által szervezett kimenekítési akcióban.

Az Astoria Szálló foglyai című kötet magában foglalja Herbert Frederick Rance visszaemlékezését; Bognár Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában dolgozó történész-muzeológus tanulmányát; valamint a könyv mellékletében láthatjuk Heinz Corte 14 fotóját. A könyv végigkíséri Rance útját a harcok középpontjában álló Astoria Szállótól a Brit Követségen és a Duna Szállóban töltött napokon át hazajutásáig, a szabadságharcosokkal mélyen szimpatizáló, remek stílusban megírt beszámolóból egyedülálló bepillantást nyer az olvasó a forradalom első hetének eseményeibe és Budapest akkori életébe.

Szóljon hozzá!