ZETApress

hírportál

Olasz Kulturális Nap

A Biatorbágyi Faluház és Karikó János Könyvtár ? az Olasz Kultúrintézet védnökségével ? június 5-én, szombaton 10 órai kezdettel Olasz kulturális nap címmel nagyszabású rendezvényt szervez, amelynek célja az olasz kultúra mind szélesebb körben való megismertetése.

A délelőtt folyamán ünnepélyes keretek között kerül kihirdetésre a La mia Italia / Az én Olaszországom rajzpályázat eredménye. A pályázaton a Budaörsi Kistérség településeinek általános iskolás diákjai vesznek részt. Az eredményhirdetést követően, 11 órakor Kéri Kitty színművésznő előadásában hangzik el részlet Carlo Collodi: Pinocchio című meséjéből.

A gyerekeket a Klubteremben 11:30-tól 16 óráig a Papillon Készségfejlesztő Műhely logikai játékai várják. A délelőtt házigazdája Gianni Annoni népszerű mesterszakács, aki a 13 órakor tartandó kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutató alatt az olasz konyhaművészet sajátosságait is prezentálja. Délután 5 órai kezdettel az olasz kortárs filmművészet egy kiváló alkotása kerül levetítésre (Gabriele Muccino: Utolsó csók), amelyet az Olasz Kultúrintézet bocsát a szervezők rendelkezésére. A belépés a napközbeni eseményekre díjtalan.

A nap fő eseménye a 20 órakor kezdődő Maestro Mauro Maur (trombita) és Francoise de Clossey (zongora) művészek koncertje, akik olasz filmzenét interpretálnak világszínvonalon (Morricone, Piccioni, Rota). A koncert során a közönség a betétdalokhoz kapcsolódó filmrészleteket tekinthet meg, melyekhez a művész, Maestro Mauro Maur fűz gondolatokat.

MAURO MAUR és FRANCOISE de CLOSSEY karizmatikus duója az első közös fellépésük pillanatától elnyerte a közönség és a nemzetközi kritika elismerését. A véletlen műve volt, hogy a ragyogó tehetségű kanadai zongoraművésznő Francoise de Clossey (akinek édesanyja nápolyi származású, édesapja belga, nagyapja pedig, aki nagyban befolyásolta a család zenei ízlését, a híres Enrico Caruso barátja és művésztársa, a másik nagyapja pedig a híres karmester Emile de Closset) találkozott a nemzetközi hírű trombitaművésszel, Mauro Maurral.MAURO MAUR 1985 óta a Római Operaház Zenekarának első trombitása.

Számos televíziós (Maurizio Costanzo Show, Tappeto Volante, La Notte di Marzullo) és rádiós adásban szerepelt, felvételeket készített a BMG Ariola, RCA, Sony Columbia es Denon stúdióknál és olyan kiváló művészekkel adott koncertet, mint Gloria Gaynor, Placido Domingo, Jose Carreras és a Claudio Scimone vezette I Solisti Veneti. Az I Solisti Venetivel (Venetói Szólisták) 2000-ben a Jubileumi év alkalmából II. János Pál Pápa tiszteletére adott koncertet a Vatikánban, később ugyanitt Őszentsége XVI. Benedek előtt léptek fel. Híres zeneszerzők, köztük Morricone, Theodorakis, Bussotti, Clementi, Vlad ajánlották műveiket Mauro Maurnak.

A koncert programja: E. MORRICONE (1928): Bugsy, Az óceánjáró zongorista legendája, Egy maréknyi dollárért, A misszió. P. PICCIONI (1920-2004): Tiltott találkozások, Az utazás, Szerelmem, segíts! N. ROTA (1911-1979): Amarcord, Az édes élet, A bikaborjak, Országúton, Cabiria éjszakái, Nyolc és fél.

A rendezvény támogatói: ENI Hungária Zrt., DiverCon Kft., Alitalia, Magyarországi Volksbank Zrt., Delifood, Pomo d?Oro Étterem, Hotel Parlament, Zichy Palazzo Hotel, Ittierre Hungary Designer Outlet, Light Positive Kft., Biatorbágy Város Görög Kisebbségi Önkormányzat, ENIT-Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal, Dair Hungary Kft., Angelo Cukrászda, Enoteca Montalcino borszaküzlet, Papillon Kézségfejlesztő Műhely, Fiat Magyarország Kft, Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Kistérségi Iroda.

Szóljon hozzá!