ZETApress

hírportál

Leégett, de feléled

Újjá éled a leégett Tihanyi Művésztelep. Két hónappal a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepének leégése után, az egyetem és a tihanyi önkormányzat együttes erővel állt neki a műemléki védettséget élvező épület megújításának, amely több tíz millió forintos beruházást jelenthet.

A tervezést Ferencz István, építész végzi, aki a művésztelep eredeti tervezője is egyben. A Magyar Képzőművészet Egyetem és a Tihanyi Önkormányzat megegyeztek, hogy közös erővel újítják fel a márciusban leégett műemlék épületet. A több tíz millió forintos kár, a tűzoltóság megállapítása alapján, nem emberi mulasztás következménye. A rendőrségi vizsgálat még nem zárult le.

Az egyetem vezetősége Ferencz István, Kossuth-díjas építészt kérte fel, hogy készítse el a terveket, amely felkérést önzetlenül el is vállalta. A tervek alapján készülnek majd el a megfelelő pályázatok, hogy ezek segítségével helyre lehessen állítani az épületet. ? A pályázatok útján történő felújítás a legcélravezetőbb. Viszont ez a lehetőség hosszú folyamatot vetít elénk. Ezért gondolkodunk azon, hogy olyan támogatókat keressünk, akiknek számít, hogy egy ilyen értékű több, mint 180 éves épület, a régi pompájában tündököljön. Ha egy ilyen lehetőség adódna, gyorsabb ütemben épülhetne újjá az épület ? hangsúlyozta Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

Március 17-én hajnalra virradóra égett le a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepének egyik műemléki védettséget élvező épülete. A károk felmérése még folyamatban van és a tűzoltóság megállapítása szerint nem emberi mulasztás okozta a történteket ? tudtuk meg Balogh Mátétól.

Szóljon hozzá!