ZETApress

hírportál

Madách 200 az MNM-ban

Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben Kárpát-medencei középiskolások számára, októberben a Magyar Nemzeti Múzeum kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt – hangzott el a 10 órai sajtótájékoztatón az MNM Széchényi-teremében.

Az intézmény Madách-kamarakiállítással is készül az ősz folyamán, de magas színvonalon valósult meg az MNM Palóc Múzeumban a Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba című, januártól Balassagyarmaton látható tárlat – emlékeztetett az MNM főigazgatója. Fotóink Egressy Rita felvételei.

L. Simon László felhívta a figyelmet arra, hogy Madách Imre nemcsak íróként és költőként, de közéleti személyiségként, országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, és amikor 1861-ben képviselőnek választották, a képviselőház a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében ülésezett. A főigazgató szerint Madách személye is bizonyíték arra, hogy irodalom és közélet, művészet és politika, a közösségért való szerepvállalás nem egymást kizáró tényezők.

Madách személyére és főművére: Az ember tragédiájára fókuszál az MNM október 5-én csütörtökön nyíló kamarakiállítása, amelyen a szegedi ÉremVerde érméi lesznek láthatók. Ezeken Az ember tragédiája egy-egy színének jellemző jelenetei, míg a másik oldalon Madáchot ábrázoló portré lesz látható – hangsúlyozta L. Simon László felidézve azt is, hogy az emlékév alkalmából a Tokaji Írótárban domborművet avattak fel. Madách Imre munkássága nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúrának is része – hangoztatta a főigazgató.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a háromfordulós Madách 200 vetélkedőre mától háromfős, Kárpát-medencei diákcsapatok jelentkezhetnek egy online tesztsor kitöltésével. A feladatsor beküldésének határideje október 1-je vasárnap. Az 1. forduló eredményéről október 9-én hétfőtől kapnak értesítést a csapatok, de az eredmények megtekinthetőek lesznek a Rákóczi Szövetség honlapján is.

Az 1. forduló legeredményesebb 60 csapata vesz részt a 2. fordulóban, amelyet háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség részeként Budapesten rendeznek október 21-e és 23-a (szombattól hétfőig) között. A vetélkedő középdöntője október 22-én, a döntő október 23-án (vasárnap-hétfőn) a Magyar Nemzeti Múzeumban zajlik – mondta a szövetség elnöke. Beszélt arról is, hogy a Rákóczi Szövetség kerethálózata jelenleg 260 iskolából áll, a szövetségi tagok között is sok középiskolás szerepel. A Rákóczi Szövetség közreműködésével éves szinten mintegy 100 program valósul meg. Munkájukban a nyári táborok, utazási programok és más események mellett meghatározó jelentőséggel bírnak a tanulmányi vetélkedők – mondta az elnök a sajtótájékoztatón.

Irodalomtörténészekből és tanárokból álló múzeumi csapat állította össze a vetélkedő feladatsorát – hívta fel a figyelmet G. Tóth Franciska, a MNM Babits Mihály Emlékház irodalomtörténésze, kulturális menedzsere. Mint mondta, a három forduló egymásra épülő tudásanyagot kíván megmozgatni. Az 1. fordulóban három területet érintenek majd: Madáchot és korát, Az ember tragédiáját, valamint annak utóéletét. A feladatok mellett linkek formájában elérhetők lesznek konkrét szövegek is. A közép- és országos döntőben a lexikális tudás mellett a szövegértelmezői és elemzői felkészültség is számítani fog, de teret kap a kreativitás is – hangsúlyozta az irodalomtörténész.

Szóljon hozzá!